БСП

Илияна Йотова от Видин: Оптимист съм за БСП на тези избори

„Оптимист съм за участието и резултатите на БСП в тези местни избори, след срещата с младите хора във Видин. Видях, че младежите отсега знаят какво трябва да се прави за местните избори, какви кандидати трябва да се подбират, как те виждат собственото си участие в тази кампания и бъдещите листи“. Това беше един от основните изводи, които направи Илияна Йотова, депутат в Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, на пресконференция във Видин.

Йотова направи изказването след края на двудневната политическа дискусия на тема „Перспективите пред левицата в Европа и България – предизвикателства, рискове и възможности“. Инициатори на дискусията бяха Делегацията на българските социалисти в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, със съдействието на Центъра за социално взаимодействие и анализи и фондация „Солидарно общество“.

По време на пресконференцията Йотова заяви, че целта на този семинар е бил да се проведат срещи с младите хора от Младежкото обединение в цялата страна и в един неформален разговор да се чуе какво мислят те в навечерието на Конгреса и изборите през 2015 г.

Евродепутатът сподели пред журналисти, че по време на форума са били поставени редица въпроси, свързани с ефективността на преференциалния вот, обсъдени са конкретните политики, които трябва да се защитават по места, какъв трябва да е образът на БСП, както и визията на един европейски кмет в държавата членка на ЕС.

„Младите хора ни дадоха да разберем, че решението на БСП да не участва в това управление, е било много вярно. Тук влязоха и всички въпроси за гласуванията в парламента и поемането на огромните задължения за България“, допълни Илияна Йотова, относно въпросите, свързани с вътрешнополитическата ситуация у нас и коалиционното управление. Тя обясни, че на срещата е била коментирана и политиката на премиера и цялото коалиционно управление, която остава много скрита за населението.

„Изключително важен за нас бе въпросът как БСП ще участва в местните избори, от гледна точка на коалиции, кое е оправдано и кое не. С помощта на участващите лектори в семинара се очертаха част от важните въпроси, които стоят пред БСП – как БСП ще участва в местните избори, ще срещнем ли проблеми с АБВ, както и актуалното състояние на левицата у нас и Европа“, подчерта Йотова.

Относно състоянието на левицата у нас и Европа, евродепутатът допълни, че един от изводите, който може да се направи е, че през годините на кризи автентичните социалдемократически партии са влезли в една неоправдана и тежка коалиция с десни формации. „В резултат на това левите избиратели потърсиха други партии за себе си. Това бе и причината за успеха на Сириза и обидният резултат на ПАСОК“, категорична бе Йотова. Тя добави, че младите не искат да участват в политика на идеологията в предстоящите местни избори. „Тези избори ще бъдат състезание на местни политики. Идеята е срещите с младите хора от младежките обединения в цялата страна да продължат”, каза още тя и обеща всички предложения на Младежкото обединение от двудневната политическа дискусия да бъдат предложени на ръководството.

По темата за бедствието в Южна България, Илияна Йотова коментира, че проблемът е дошъл от първи решаващи дни, в които техниката и организацията не е била на ниво, а след това ситуацията е станала неуправляема. Според нея е цинично управляващите да водят журналисти, за да бъдат снимани как разговарят с хората. „Ако искаш да вършиш истинска работа, тя се върши без камерите. Имам усещането, че в държавата има повече желание за ПР на гърба на тази катастрофа, отколкото за някакви реални действия”, каза още тя.

Евродепутатът обясни, че помощта за бедстващите не е достатъчна. „Не съм съгласна с г-жа Кунева, че държавата се е справила блестящо като координация. Да отиде да го каже на хората в Кърджали и Смолян и да види дали мислят така. По-скоро в едно такова бедствие дори парламентът не трябва да стои на жълтите павета, а да отидат на място и да помогнат в тази ситуация”, категорична е Йотова.

В дискусията взеха участие Михаил Миков, председател на БСП, Илияна Йотова и Георги Пирински, депутати в Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократи. Актуални политически теми бяха дискутирани с млади хора от Северна България, председатели на младежките структури на БСП, както и младежи, преминали през политическата академия на партията. Разговорът беше проведен преди да бъдат подготвени документите за предстоящия Конгрес на БСП.

Етикети
Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + 12 =

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.