БСП

Илияна Йотова: Предложението за промяна в Конституцията е нелепо и опасно

Предложението за промяна в Конституцията и президентска република в навечерието на европейските избори е не само нелепо, но и опасно. Очевидно отново има стремеж в някои политици решенията в страната да се взимат зад гърба на българските граждани, зад гърба на Народното събрание, еднолично. Представяте ли си днешните политически решения за България само по волята на сегашния президент? Това попита риторично кандидатът за евродепутат Илияна Йотова на среща с членове и симпатизанти на БСП от община Карнобат.

„Решения, с които преди около година президентът се опита да раздели българското общество или днешните му изказвания, които ненужно противопоставят страната ни на Русия, заблуждавайки европейските ни партньори. Екстравагантните идеи за президентска република, за предсрочни избори целят да се измести темата за европейските избори, да се подхлъзва общественото внимание и да се правят политически сметки за властта в България“, допълни тя.

„Ясно е желанието на ГЕРБ да се върне непременно във властта. Те са партия, създадена за участие в нея и, когато не са в управлението, губят интерес към политиката. Затова и в Народното събрание като опозиция не ходят на работа. Опитват се да блокират законите, необходими на хората, да провеждат никому ненужни дискусии за една или друга оставка, докато в същото време хиляди в системата на МВР чакат новия закон. Плашат с вотове на недоверие, но не са в състояние дори и това да направят. Ето това са така наречените „Граждани за европейско развитие на България“. Борисов използва предизборната кампания, за да воюва с Пламен Орешарски и правителството“, заяви Йотова.

„Българските граждани разбират трудната ситуация и за Народното събрание и за правителството, но признават, че за тази почти една година бе направено толкова много, колкото ГЕРБ не успя да направи за четири години. „Ние съзнаваме, че първите социални мерки са само за спасяване на тежката ситуация и все още не са онази трайна и дългосрочна политика, но това е пътят“, подчерта Илияна Йотова и допълни, че е необходима дългосрочна политика, която да извади хората от мизерията. Затова се разчита на новия Закон за пенсиониране, който ще бъде приет до края на 2014 г. и който за първи път след годините на Костов ще върне справедливостта в размера на пенсиите. «Неслучайно миналата година ние заявихме, че искаме да си върнем държавата. Няма как да имаме успешна социална политика, ако няма икономика, работни места, реализирани с национални и евросредства“, каза още тя.

„Всеки път, когато победата на БСП е сигурна, се правят опити това да не се случи, независимо за какви избори става дума – местни, парламентарни или европейски. Целта на АБВ е точно това. Целта е да се разбие БСП, да има предсрочни избори и нови политически комбинации за управление. Нито листата, нито коалицията, с която беше регистрирана тя, нито посланията целят разширяване на влиянието на левицата“, заяви Илияна Йотова в отговор на въпроса кой и защо направи проекта АБВ точно сега, преди Европейските избори.

„Много политици говорят в кампанията за това, което щяло да стане в България след тези избори, чертаейки схеми и политически сметки. Всичко това е далеч от проблемите на хората и те много повече се интересуват от това какво ни даде Европа за тези седем години и какво трябва да се прави занапред, отколкото политиците, които се опитват да говорят от тяхно име“, е мнението на Илияна Йотова. Тя оцени като успешен избора на кампания, която залага на разговори и многобройни срещи с хората от цялата страна.

„Основният въпрос е накъде ще поемем след деня на евроизборите Европа трябва да скъса с десния модел, който предопределяше нейните решения в последните 10 години, с грешните решения, които се взеха особено по време на кризата и които докараха 120 млн. европейци до ръба на оцеляването. Социалистите трябва да имат мнозинство в Европейския парламент, за да има икономика, работни места и социални гаранции“, е изводът й от последния мандат на европейските институции.

Според нея, с победата на социалистите ще бъде променено и отношението към последните присъединили се държави, ще бъде отхвърлена политиката на „развитие на две скорости“, ще има специално внимание и истинска солидарност с България.

Българските социалисти са единствените, които поставят въпроса с обезщетенията на тракийските бежанци у нас на вниманието на европейските институции, стана ясно на срещата на кандидата за европейски депутат Илияна Йотова с Тракийските дружества в Бургаска област. В препълнената зала тя припомни и създаването на смесената българо-турска комисия за изясняване на всички факти и за разрешаване на тези проблеми. Комисията бе създадена по инициатива на правителството на Сергей Станишев още през 2009 г. и работи и досега. Илияна Йотова увери Тракийските дружества, че защитата на правата на тракийските бежанци ще бъде неизменна част от нашите предложения всеки път, когато се приема доклад за напредъка на Турция към Европейския съюз.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.