БСП

Илияна Йотова, Варненско: Изборът е между строеж на нов мол и производство на български плодове и зеленчуци

За втори път кандидатът за евродепутат Илияна Йотова се срещна със зеленчукопроизводители в Игнатиево, Варненско, след като получи от тях сигнал, че нямат достъп до оранжериите си. “Само Вие имате смелостта да дойдете тук и затова разчитаме само на Вас“, посрещна я една от жените. Сагата започнала преди няколко години, когато шефът на областна дирекция към земеделското министерство по времето на управлението на ПП ГЕРБ, принудил производителите да подпишат договор за аренда с майка му, която е собственик на земята.

Преди това те са имали договор със земеделска кооперация, която от своя страна е собственик на оранжериите. Съдебни решения на заведените дела, все още няма, но частен съдебен изпълнител забранява достъпа на хората до оранжериите им.

“Това е основен поминък за над 500 човека – производителите и целите им семейства. А те нямат достъп до производството си, което е недопустимо”, подчерта Йотова.

При предишното си посещение във Варна Илияна Йотова получи жалба от производителите, която лично входира в Министерство на земеделието и храните. След нейната намеса, поне живата охрана е махната, но и в момента стои един заключен портал, който ограничава достъпа. “Оказа се, че поради съдебните спорове и административни хватки от страна на “собственика”, хората не могат да се регистрират като земеделски производители и съответно да получават евросубсидии. Вместо да произвеждаме качествени, български зеленчуци, плодородната земя ще бъде дадена за нови гигантски Мол-ове и паркинги. На седмата година от членството ни в ЕС, говорим само, колко евросредства сме усвоили, но не си задаваме въпроса – създадохме ли условия на всички български граждани да се възползват от тях. Конференциите и семинарите не вършат работа, когато българските зеленчукопроизводители не могат да ползват земеделската земя, за да произвеждат”, каза Илияна Йотова.

С проблема и неговото решаване се ангажира лично Илияна Йотова, както и депутатите от Коалиция за България и областния управител.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.