ДПС

Изпълнението на „Кой уши байряка“ на турски език предизвика вълна от възмущения в цялата страна

Изпълнение на патриотична песен за Райна Княгиня на турски на откриването на предизборната кампания на ДПС разбуни интернет. Видео, качено в социалните мрежи от местен журналист, показва лидера на ДПС Лютви Местан, бившите министри Мариана Георгиева и Хасан Адемов и депутата Камен Костадинов, които седят на импровизирана трибуна в Исперих.

Известният турски певец Фарук Йълмаз започва изпълнението на „Кой уши байряка“ на български, но след това преминава на турски.

Записът предизвика разнопосочни коментари в социалните мрежи и ДПС излезе с официална позиция. В нея се казва:

„По повод разпространено и опита на участници в изборната надпревара от други политически партии за създаването на излишно напрежение, заявяваме, че категорично отказваме да участваме и да бъдем използвани в подобен тип провокация! Защото опитите да се употреби музикалното богатство на фолклора на Балканите за противопоставяне на хората, могат да бъдат определени само като провокация“.

В съобщението се заявява още, че няма нищо по-хубаво от това на митинг на ДПС да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, защото байракът, ушит от нея, „е и наше знаме, защото всички живеем под него“.

От партията подчертават, че нейните симпатизанти, които с гордост се пели химна на България, искрено са се радвали на песента и на това, че един изследовател на фолклора на Балканите е намерил песен с друг текст, но със същата мелодия, „което само доказва, че за музиката няма граници и предразсъдъци“.

От ДПС допълват, че е много важно да се обърне внимание на това, че не става въпрос за превод от български на турски, което би било гавра с песента, а за друга автентична песен с друг текст на същата мелодия.

„Струва си да си припомним, че във филма на Адела Пеева “Чия е тази песен” се проследява историята на една друга песен – “Ясен месец”, която у нас е химн на Странджа, но битува във фолклора на всички балкански народи преобладаващо като любовна песен. Факт е, че на Балканите много често с една и съща мелодия се пеят песни на различните езици, което е доказателство за богатството на фолклора, а не повод за истерия. Фолклорът е колективен феномен, който не признава граници, не разделя, а събира етносите. Да се приеме този факт е въпрос на култура“, се казва още в становището на партията.

„Да се приеме този факт е въпрос на култура. Този феномен на балканската музика е еманация на заедността и толерантността, които са наше кредо”, се подчертава в позицията на ДПС.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.