България без цензура

Николай Бареков: В София балотажът между Йорданка Фандъкова и Мария Календерска е неизбежен

В София балотажът между Йорданка Фандъкова и Мария Календерска е неизбежен. Голямата задача на останалите участници в надпреварата за кметския пост е да провалят този балотаж, като отнемат колкото се може повече гласове. Всеки един поотделно няма шанс за класиране, категоричен е лидерът „България без цензура“ и евродепутат Николай Бареков в интервю за в. „24 часа“.

Мария Каландерска и ББЦ са единствените на тези избори, които не са приставали на ГЕРБ, припомни той и допълни, че Календерска е единственият последователен критик на управлението на София и след изборите ще продължи да работи за столичани в общината. „Докато другите кандидати – Ангел Джамбазки, Георги Кадиев, Явор Нотев и Вили Лилков, след вота ще си подвият опашките и ще се върнат в Народното събрание или в Европарламента, където работят като слуги на управляващата коалиция. Те не могат да бъдат остриета срещу Фандъкова“, подчерта Бареков.

Целта на партия „България без цензура“ е завръщане и утвърждаване в големите градове на страната, като вкара свои хора в Общинските съвети на Варна, Бургас, Стара Загора, Сливен, Пловдив, Перник, Пазарджик, София, Благоевград, разкри лидерът на ББЦ. По думите му партията има шансове за 20 общински кмета. „Например в Сливен, където играем с Йордан Лечков. Големи шансове имаме и в Разлог, Кнежа, Банско, Стамболийски, Кричим, Първомай, Петрич, Димитровград, Елена, Дупница и много други средни по големина общини“, категоричен е Бареков.

В предизборната кампания ББЦ има две остриета – едната е Мария Календерска с номер 9, а Лечков, както знаем, играеше с номер 7. Той е дясно крило, а Мария е централен нападател“, изтъкна лидерът на ББЦ.

По горещата тема с бежанците евродепутатът е на мнение, че идеята на германския канцлер Ангела Меркел за гореща точка у нас е капан за България. „Европа днес е в много тежко състояние и една от причините затова е, че Германия, която лидира континента, прекалено много се фокусира върху собственото си развитие за сметка на европейската периферия“, смята той.

„Не си мислете, че Меркел се е загрижила за обикновения българин. Нея я интересува едно – България и другите периферни държави да са добър пазар за немските стоки. Да имаме толкова пари, колкото да купуваме немски автомобили, да речем“, допълни евродепутатът.
„Нашият премиер е попаднал в капана на Меркел от наивност. Доколкото знам, на срещата на ЕНП той е поискал пари за България, а тя, разбира се, му е обещала срещу условието България да подслони 100 000 бежанци. Сумата е много добра – във фонда на ЕС за тази цел има 2 млрд. евро, които може да дойдат в България. Но ще вземе ли Борисов тези пари срещу 100 000 бежанци?! Ще падне ли в капана?“, пита Бареков.

„Благодарение на нашата усилена работа в ЕП, най-вече моята в групата на консерваторите, гафът на Борисов бе заметен. На 7 октомври в Страсбург ще има интересен дебат с участието на Меркел, Оланд и други, на който аз ще поставя изрично въпроса за критериите, по който България бе поставена от Германия в списъка на горещите точки“, съобщи евродепутатът.

Първият политик, който повдигна темата за ролята на БПЦ в ситуацията с бежанците, бе нашият кандидат за кмет на София г-жа Мария Календерска, припомни Бареков и допълни, че основната тема в срещите й с полския президент Анджей Дуда и с британския външен министър Филип Хамънд е била именно това как България може да бъде подпомогната от ЕС в борбата с нелегалния трафик на имигранти. „Тя повдигна правилно въпроса и се радвам, че църквата този път реагира сравнително бързо. Дали е правилна позицията на синода или не, не се наемам да съдя. По-важното в случая е, че църквата излезе с някаква позиция по проблем, който буквално тресе обществото. Открай време Синодът предпочита да пасува“, посочи Бареков.

Според него е цинизъм това, че за един бежанец ЕС отпуска по 30 евро т.нар. храноден и попита риторично колко са българите, които живеят с 60 лв. на ден. „Първо трябва да помислим за социално слабите българи, а едва след това да се грижим и за бежанците“, категоричен е лидерът на ББЦ. По негово мнение идеята за зона за сигурност в Северна Сирия всъщност е на турския премиер Давутоглу, който всъщност гледа към Великите сили – Германия Великобритания, Русия и САЩ и адресатът не е Борисов, защото той не може да взема такива решения.

Бареков смята, че решението е в спешна сухопътна операция срещу ИДИЛ и припомни, че на предпоследното заседание на ЕП в Страсбург той е призовал да се направи коалиция за провеждане на сухопътна операция срещу ИДИЛ на територията на Сирия.“

Засега в световната история няма война, която да е спечелена само с бомби от въздуха. Победата идва тогава, когато врагът е разбит и на владените от него територии стъпи кракът на пехотинеца. Да, ще бъдат дадени жертви. Но няма как да се мине единствено с въздушни удари.

Едната от мерките е зона за сигурност, но само при сухопътна операция“, обясни евродепутатът. По думите му в такава операция задължително трябва да участват САЩ и Русия равностойно, а защо да не и части от немската и дори иранската армия и обезателно да се включат и местни бойци от съседните на Сирия държави. Бареков обаче призова президента и премиера добре да си помислят преди да пратят наш контингент срещу ислямистите.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.