Новини

Кристалина Георгиева с шанс за еврокомисар заради интрига срещу Русия

Група източноевропейски страни – Латвия, Естония, Литва и Полша започнаха кампания в опит да блокират възможността Италия да получи за свой кандидат поста шеф на дипломацията на ЕС. Те обвиняват Рим, че не заема достатъчно твърда позиция срещу Русия, пише в. „Файненшъл таймс“. Кампанията срещу номинирането на италианския външен министър Федерика Могерини се води от Прибалтийските държави Латвия, Естония, Литва и Полша, които най-силно подкрепят строги санкции срещу Кремъл, посочват дипломати от ЕС.

Те са негласно подкрепени от други страни, които застъпват позицията за по-сурови санкции, след като Могерини в началото на месеца покани руския президент Владимир Путин на среща на върха на европейски и азиатски лидери през октомври в Милано, пише изданието.

През уикенда кандидатурата на Могерини придоби по-партийна окраска. Според двама високопоставени представители на ЕС европейските левоцентристки лидери, включително италианският премиер Матео Ренци и френският президент Франсоа Оланд в събота са разговаряли по конферентна връзка и са се договорили да я подкрепят, отбелязва вестникът.

В Европейския парламент, който трябва да одобри номинацията, обаче расте противопоставянето на тази кандидатура, особено сред десноцентристите, които смятат, че Могерини, която е външен министър на Италия едва от февруари, няма нужния опит и авторитет.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, който води преговорите, е казал на националните делегации, че трябва да се разберат поне за поста върховен представител на ЕС за външната политика на срещата на върха в сряда, тъй като кандидатът ще е член и на Европейската комисия.

Жан-Клод Юнкер, който е вероятният следващ председател на Европейската комисия, иска кандидатурите на всички 28 еврокомисари да са издигнати преди лятната ваканция, за да може изслушванията по утвърждаването им в Европейския парламент да започнат през септември.

Макар и договорите на ЕС да изискват само мнозинство от лидерите да избере приемника на Катрин Аштън, Ван Ромпой е казал на делегациите, че се надява на консенсус, отбелязва изданието.

Ако кандидатурата на Могерини бъде блокирана, двамата кандидати, които са смятани за хардлайнери по отношение на Русия – полският външен министър Радослав Шикорски и шведският му колега Карл Билд, вероятно също ще отпаднат, смятат дипломати.

Така в надпреварата като консенсусна фигура ще остане представителката на България Кристалина Георгиева, ветеран от Световната банка и настоящ европейски комисар за хуманитарната помощ, пише „Файненшъл таймс“.

Авторитетният белгийски всекидневник „Соар“ също поставя българския еврокомисар Кристалина Георгиева в кратък списък от седмина възможни кандидати за някои от най-високите постове в институциите на ЕС, стига тя да бъде номинирана от собствената си страна.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.