Новини

КСНС: България не признава резултатите от референдума в Крим

Република България действа като член на ЕС и НАТО, като отчита националния си интерес. България работи за това съюзът да има единна позиция по отношение на кризата в Украйна. Проведеният на 16 март референдум в Крим е в нарушение на международното право и Република България не признава резултатите от него. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който представи становището, прието на заседанието на КСНС.

Становището е прието с широк консенсус, с изключение на „Атака“. Всички страни да преустановят всякакви провокации, се казва в становището. Изпращането на мисия на ОССЕ в Украйна е важна стъпка за гарантиране на мирното разрешаване на конфликта. България подкрепя подписването на политическата част на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, както и подписването на икономическата част след провеждане на свободни избори за президент. КСНС настоява украинските власти да спазват правата и свободите на всички граждани, включително и близо 300 000-дната българска общност, подчерта президентът.

Той допълни, че КСНС смята, че диверсификацията на доставките на газ, ускоряването на интерконекторните връзки със съседните страни и газовите находища в Черноморския шелф са безалтернативен национален приоритет. КСНС препоръчва Съветът за сигурност към МС и щабът за мониторинг на Украйна да следят процесите, и рисковете за страната, българските институции да поддържат активен диалог с българските общности в Украйна, каза още Плевнелиев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.