ДПС

Лютви Местан: Президентът дискриминира ДПС

С вчерашния си указ държавният глава Росен Плевнелиев наруши Изборния кодекс и дискриминира ДПС, като отне от ДПС една бройка в ЦИК и я поднесе на партията, която го номинира за президент. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан в декларация от името на парламентарната група. „В някаква степен предишните президенти на България успяваха да избягат от сянката на партиите, които са ги номинирали. Очаквахме това да стори и г-н Росен Плвенелиев.

С вчерашния си акт, той показа, че не е обединител на нацията, а обратното – разединява не само по политически признак”, заяви Местан. „Вие от ГЕРБ с изключителна арогантност и агресия от вчера налагате и в медиите абсолютно спекулативна теза, че мнозинството ви лишава от участие в ръководството на ЦИК. Да, гласувахме против вашата номинация за заместник-председател. Това е следствие от противозаконния указ на вашия президент”, посочи той.

„Ако президентът бе изпълнил закона и бе спазил съотношението на политическите сили, сред онези 13 членове, които той назначава, предложеният от вас заместник-председател щеше да бъде избран с абсолютно мнозинство. Това вероятно се случи, когато се отстрани причината. Призивът да се спазва законът не е ултиматум”, подчерта Лютви Местан. „Днес ПГ на ДПС наброява 36 души, с 13 повече от „Атака”. По силата на каква политическа и аритметическа логика държавният глава приравнява ДПС до „Атака”, които имат 13 представители по-малко”, попита Местан.

„Това е абсолютно преднамерен дискриминационен акт на държавния глава. Защо обединителят на нацията избира за своя жертва ДПС? Той няма да даде отговора, но ние го знаем – защото не сме от вчера в политиката. Прави го заради анти-ДПС настроението. Именно това е опасната игра”, каза той.

„Уважаеми г-н президент, би трябвало да се съгласим с принципа, че пред закона всички сме равни и никакви съображения, никакви мотиви, свързани с анти-ДПС настроенията в българското общество не ви дават право на дискриминационно поведение. Единствено културата ни предпазва да обявим по-крайни позиции по този въпрос. Все още не е късно президентът да коригира указа си и да го приведе в съответствие със закона. Ние като ПГ на ДПС в момента, в който се изпълни разпоредбата, ще подкрепим до един предложения от ГЕРБ кандидат за член на ръководството на ЦИК”, подчерта Лютви Местан.

„Днес ще изпратим писмо до целия дипломатически корпус, до Венецианската комисия, до европейските институции, в които ще ги уведомя, че в европейска България, държавният глава дискриминира една партия, в случая ДПС”, посочи Местан.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.