ДПС

Лютви Местан: В Смолян даваме ясен знак, че ДПС се развива не като етническа партия, а като национална партия

В Смолян даваме ясен знак, че стратегическото решение на създателят на ДПС д-р Ахмед Доган да изгради уникална за Балканите партия като ДПС, която макар да е родена от болката на т.н. възродителен процес, единствена на Балканите, избира да се изгради и да се развива не като етническа партия, а като национална партия и това е огромен капитал на България. Това каза пред журналисти в Смолян лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от Радио „Фокус” – Смолян.

Представители на централата пристигнаха в Смолян, за да даде своята подкрепа за кандидата за кмет на Смолян Салих Аршински, за кандидатите за общински съветници, както и за кандидат-кметовете на населени места.

„Всички останали балкански народи минаха през кървавата баня на етническите конфликти. В България се създаде една партия, която каза, че ще работи. Точно за тази откровеност, за идентичността, но няма да я противопоставя на националния интерес на България. Защото ние балансираме този принцип с принципа на интеграцията на малцинствата в демократичното гражданско общество. Казваме „да” на правото на всеки един да се самоопредели като турчин, помак, циганин, миллет, ром, грузинец и същевременно казваме „не” на всякакви радикализми, „не” на сепаратизма, защото сме български граждани и нямаме друга родина”, каза още лидерът на ДПС.

Той добави, че точно този стратегически израз на Ахмед Доган и развитието на партията от 25 години насам дава закономерното основание и претенция да се иска доверето на избирателите от осемте общини в област Смолян. „Само нашите политически опоненти ще се окажат изненадани ако ДПС успее да реализира стратегическата си цел да се разшири в Смолянска област. Това означава да запази трите общини, спечелени 2011 година – Рудозем, Мадан и Борино и да спечели нови общини. Ние не бихме могли да се ангажираме колко общини ще спечелим, но и в останалите 5 общини не участваме на олимпийския принцип заради самото участие, а заради победата. А в колко от тях ще се случи е воля свободната воля на избирателя”, добави Местан.

Той заяви, че ако избирателите в Смолян бъдат оставени да гласуват по своята свободна воля без неправомерен силов натиск от партиите на властта – били те сегашни или назад във времето, ДПС ще управлява в минимум 6 от 10-те общини на Смолянска област. „Ние губим изборите в някои от общините не политически, не дори идеологически, губим ги служебно заради абсолютния недопустим, в условия на демокрация, груб натиск на държавните служители върху свободната воля на избирателите. В най-изродена форма този натиск се прояви в Доспат на първия и втория тур през 2011 година. Тогава всички горски служители, всички служители, инспекторати в регионалните поделения на всички министерства, действаха не като служители на българската държава, а като партийни пропагандатори на управляващата партия, а в някои случаи и създаваха впечатления на команди от малко по-опасен тип”, каза още Местан и добави, че е убеден, че вотът в Доспат е бил манипулиран и в кошчетата за боклук в някои села са намерени оригинални бюлетини с вот за ДПС.

„Естествено, че бяхме безсилни в търсенето на истината, така, както бяхме безсилни в търсенето на истината през 2009 година когато ЦИК и Конституционният съд на Република България в абсолютно грубо, драстично нарушение на правата на българските граждани, на активното и пасивно избирателно право ни отнеха 18 200 гласа от чужбина в резултат на което ни се отне един мандат – от 38 нашите мандати паднаха на 37. Ние се противопоставихме на това с аргументи, които миналата седмица прочетохме в мотивите, с които съдът за правата на човека в Страсбург осъди България за това грубо нарушение на човешките права. Да, ДПС спечели делото срещу България в Страсбург срещу отнетия ни мандат през 2009 година”, коментира лидерът на ДПС.

Той добави, че ако вотът на родопчани от Смолян е свободен, ДПС ще спечели изборите и в Доспат, и в Девин и в Баните. „Ако не сега – и в перспектива и в Смолян. И това е много добра новина за Смолян и за Родопите. Защото това означава да победят кандидатите на единствената политическа сила, която не се умори от предишната кампания за Европейски избори да твърди, че България не е само София с нейните жълти павета, България не е градския център на София, Варна, Бургас,Стара Загора. България е малката родопска община – най-отдалеченото населено място. За нас преодоляването на диспропорците в социално-икономическото развитие на Родопа планина и големите градски центрове, не е просто политическа цел, за нас това е нещо повече – за нас е кауза”, категоричен беше Лютви Местан.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.