АБВ

Мариана Тодорова, АБВ: След изборите ще предложим нов проект по който да се провеждат референдумите

„След изборите ще предложим нов проект, който да внесе промени в закона, по който се провеждат референдумите. Отново ще предложим на Народното събрание да гласува по-нисък праг на легитимност и по-нисък брой подписи за иницииране на народно допитване“. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ депутатът и говорител на ПГ на АБВ Мариана Тодорова.

Според нея акцентът в новите предложения ще попадне върху допълнителното демократизиране на процедурата по иницииране на референдуми. „Ще предложим някои нови елементи в закона, които ще касаят легитимирането на гражданската инициатива. Т.е., възможността гражданите чрез подписка да инициират референдум, без това да зависи от волята на президента и НС“, заяви тя.

„Ще проследим как протича предстоящият референдум и на базата на резултатите от него също ще търсим нуждата от промяна в законодателството, ще разчитаме не само на политическа подкрепа, но и на съдействие на НПО и на гражданите“,  посочи още Тодорова. Тя бе категорична, че предстоящото народно допитване свързано с въвеждането на електронното дистанционно гласуване  е ощетено поради редица обстоятелства. “На първо място заради това, че Народното събрание отхвърли предложенията на АБВ за промяна в Закона за референдумите, в който бе заложено намаляване на  прага за валидност на до 40% плюс 1 от имащите право на глас. По този начин около 1 млн. и 700 хиляди гласове биха били достатъчни, за да се признае референдумът за валиден. Също така целяхме да намалим подписката за свикване на референдум и макар че в Комисията по правни въпроси и в Комисията по връзки с гражданското общество този законопроект получи подкрепа, в пленарна зала това не се случи. Вторият симптом, че има проблем с провеждането на референдума, е отхвърлянето на другите два въпроса. Този за мажоритарния вот и елемента, който касае задължителния вот“,  поясни  Мариана Тодорова. По думите й повечето от политическите сили са делегирали само на теория воля за облекчаване на процедурата по народните допитвания, но реално не са предприели никакви действия в посока това да се случи.

На финала Тодорова призова към масово участие в предстоящия вот за местна власт и референдум.  Според нея  одобряването на електронното –дистанционно гласуване ще донесе на страната ни редица предимства, сред които приобщаването към процеса на управление на  държавата на около два милиона българи, които живеят и работят извън страната и които на практика са едни от най-крупните инвеститори на средства в България.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.