Прогнози

„Медиана“: БСП – 20.5%, ГЕРБ – 17.1%, ако евроизборите са днес

Коалиция за България би събрала 20.5% от гласовете на европейските избори, ако те се провеждат днес. След тях със 17.1% се нарежда ГЕРБ. Място в Европейския парламент биха намерили още „България без цензура“ с 9.8%, като Николай Бареков изпреварва ДПС, които биха имали 7.3%. Това показват данните от национално представително изследване на агенция „Медиана“, представени от Кольо Колев. С шансове да изпратят европейски депутати са още Реформаторския блок с 4.3%, НФСБ с 3.6% и „Атака“ с 3.5%, сочат данните на „Медиана“. Без никакви шансове да изпратят свои представители в Европейския парламент изглеждат АБВ с 2.9%.

Към момента БСП води с около 3% пред основния си опонент ГЕРБ, като причина за това е не толкова нарастване при левицата, колкото спад при ГЕРБ, посочи Кольо Колев. Той припомни, че през април БСП е водила на ГЕРБ с 21.9% срещу 19.6%. Фактор за спада на ГЕРБ е и навлизането на „България без цензура“ на политическата сцена. Според „Медиана“ Николай Бареков е привлякъл около 14% от гласоподавателите на ГЕРБ на последните парламентарни избори.

Данните показват, че с наближаване на изборите намалява готовността и желанието да се участва в тях, отчете Колев. Причина за това вероятно е липсата на желана вътрешнополитическата алтернатива – критичността към настоящото управление е висока, но връщането на ГЕРБ е неприемливо за преобладаваща част от избирателите, обясни директорът на „Медиана“.

Едва 17% от анкетираните отговарят положително на въпрос „По-добре ли ще бъде, ако ГЕРБ се върне на власт“. Според 32% ситуацията би била същата, а според 35% би било по-зле Борисов отново да управлява. 25% пък посочват, че правителството на Пламен Орешарски е по-добро от това на Борисов, а на обратното мнение са 20%. Според 40% двата кабинета са еднакви.

Социологът очаква изборна активност, сравнима с тази от 2009 година – между 2,5 – 2,6 млн. избиратели или около 43% от реално наличните избиратели. Подобно относително ниска избирателна активност дава шанс на по-малките партии с твърд електорат, като очакваната изборна бариера за тези избори е 150 – 160 хил. гласа.

Според данните от изследването събитията в Украйна дават отражение върху активността и рейтинга на политиците, като преобладаващата част от избирателите не споделят доминиращата позиция на ЕС и САЩ за ролята на Русия в събития в Украйна. Политическият елит в страната до голяма степен влиза в конфронтация с преобладаващото обществено мнение, което отрича Русия като инициатор и „виновник“ и дестабилизатор на региона, обясни Колев.

По отношение на рейтинга на политиците Колев обясни, че той остава нисък и продължава да пада. За отбелязване е спадът от 9% на президента Росен Плевнелиев, който се радва едва на 24% одобрение. С най-висок рейтинг е Георги Първанов – 38%, но той също губи 7% спрямо месец април. Най-голямата пък е загубата на доверие към Йорданка Фандъкова, която губи цели 13% от одобрението си и се радва на 35% положителна нагласа.

Изследването на „Медиана“ е проведено в периода 8–13 май сред 1014 пълнолетни лица, като е поръчано и финансирано от НФСБ.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.