Новини

Месечното възнаграждение на председателя на ОИК в Пловдив е 980 лева

Общинските избирателни комисии /ОИК/ започват подготовката за местния вот, който в Пловдив ще бъде 4 в 1 – за кмет на града, общински съветници, кмет на район и референдум с въпрос за електронно гласуване. Деница Чингарова, началник на отдел „Общински имоти” в общината, е шеф на ОИК, съобщава „Марица“.  Тя е юрист и има достатъчно богат опит в провеждането на изборите, тъй като няколко пъти е била назначавана от ЦИК за шеф на комисии.

Пловдивската ОИК ще работи на 12-ия етаж на бившия партиен дом на пл. „Централен” 1. Членовете са 17, като всички са представители на парламентарните партии – ГЕРБ, БСП, Реформаторски блок, Патриотичен съюз, ДПС, Атака и АБВ. Заплатите са определени с решение на ЦИК. Месечното възнаграждение на председателя на ОИК е 980 лева, на зам.-председатели и секретар – 930 лева, на редови членове – 880 лева.

Над 4000 души ще бъдат назначени в секционните избирателни комисии /СИК/, след като на консултациите на 16 септември се определят квоти, също според представителството на партиите и коалициите в парламента. За разлика от ОИК, която ще работи докато не се проведе вотът, членовете на СИК имат ангажимент само за деня на изборите – на 25 октомври. Затова и парите им са по-малко. Шефовете ще получат 64 лева, заместниците и секретари – 58 лева, членове – 48 лева. Още 20 лева ще се плащат на всеки, който предава бюлетините и протоколите в ОИК.

Вече са определени 450 секции, без да се посочват здравните заведения, следствието и затвора, където се гласува само ако има достатъчен брой избиратели. Местата са същите, където давахме вота и на предишните избори, с изключение на помощното училище „Стефан Караджа”, предупреди главният секретар Ангелина Топчиева. Сградата пострада при пожар, затова секциите ще се разкрият на втория етаж на най-близкото училище „Димитър Талев” . Има достатъчно място, като се използва и физкултурния салон, увери Топчиева.

За хора със затруднено положение ще има подвижни избирателни кутии, които ще се носят в домовете, ако е подадено заявление.

Кандидатите за местната власт ще се регистрират в ОИК до 22 септември.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.