БСП

Михаил Миков, БСП: Купени общини се появяват като нов феномен в тези местни избори 2015

Днес, от 11:00 часа, представители на БСП регистрираха партията в ЦИК за предстоящите местни избори. Това заяви пред медии в централата на партията говорителят на левицата и заместник-председател на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Атанас Мерджанов, информират от пресцентъра на Позитано 20.

„Създаде се впечатление за едно ненужно напрежение, което започнаха ГЕРБ. В крайна сметка това е един нормален, естествен процес. БСП се отнася изключително сериозно, както към процедурите, така и към всяка една стъпка, предвидена в закона”, обясни Мерджанов.

Михаил Миков изтъкна, че от българските граждани зависи да изведем порочните практики по време на избори на светло.

„Купени общини се появяват като нов феномен в тези местни избори. Има общини, в които с различни подходи – със заплахи, с купуване и други методи се отказват кандидати”, заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той обясни, че местната власт на базата на политическо представителство се подменя от купена местна администрация, която е в тежки зависимости от тези, които купуват. „Българските граждани на тези избори ще имат възможност, както и ние, да извадим конкретни такива случаи на светло”, категоричен бе Миков.

Зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов припомни от своя страна изказвания на представител на управляващите, изразяващ резерви към даваните от Изборния кодекс възможности за избори в населени места с над 100 жители и това, че струва скъпо на държавата. „Много по-евтино е да не провеждаме никакви избори или да ги сведем само до избори на няколко места”, обясни той.

Стоилов предупреди, че в тази изборна кампания, още преди официалното й стартиране, много по-голям размах придобива процесът по закупуване на местната власт. „Нашата цел е в кампанията да се поставят хора, които предлагат различни пътища за развитие на общините, обръщат се към различни социални групи, а не се занимават само с това да се акумулират финансови ресурси и преразпределяне на властта”, подчерта зам.-председателят на левицата.

Стоилов коментира, че не става въпрос само за бюджетите на кампаниите, а за все по-корпоративната власт, която измества политиката от територията на страната ни. „Ако имаме сервилна външна политика и купена местна политика, къде остава място за националната ни политика”, попита Стоилов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.