БСП

Младежка програмата, извоювана от социалистите в Европарламента, съживи фабрика в Плевен

Младежи в Плевен се възползват от политиката за борба с младежката безработица, извоювана от европейските социалисти и намират работа в предприятие, работещо за международните пазари. Евродепутатът Илияна Йотова посети едно от малкото оцелели от прехода предприятия – шивашка фабрика на изхода на Плевен, информират от пресцентъра на БСП. Фабриката е средноголямо предприятие, в което работят 250 души. Тя работи по Оперативна програма „Човешки ресурси“. Тези дни чакат одобрение по програма „Конкурентноспособност“ за високотехнологично оборудване чрез европейски средства.

Успехът на предприятието се дължи до голяма степен на финансиране от европейските програми. Производството се изнася за чуждите пазари – английски, френски, италиански и т.н. Платовете са вносни, но резултатът е производството на дрехи за световни марки с българска изработка. 

Предприятието съществува в сегашната си форма от 1990 година. Преди това е било за металопроизводство, но от 24 години насам се занимават с шивачество. Впечатляващо е до каква степен са се възползвали от европейските програми – фабриката дава работа на 250 души и създава име за българското производство в чужбина. 

Голяма част от работещите във фабриката са младежи и тук се вижда ефектът от работата на социалистите в Европейския съюз. Младежите работят във фабриката благодарение на европейската програма „Младежка гаранция“, извоювана от европейските социалисти, начело със Сергей Станишев. Програмата е резултат на значителни усилия в една Европа, управлявана от десни сили и игнорираща хората, начело с младежите. Те биват наети от фирмата и им се плаща с европейски средства – получават опит и заплащане, докато фабриката се сдобива с възможност да има директен контакт с пазара за работна ръка. 

След като е закрит техникумът за облекло в Плевен, липсва възможността да се наемат готови работници и по този начин фирмата може да наеме безработни млади хора, осигурявайки им занаят и заплащане. Ако младежите покажат умение и желание, ще останат на работа. На фона на тежката младежка безработица и българските проблеми с индустрията, е наистина обнадеждаващо едно предприятие, което се възползва докрай от европейските програми, за да спомага българската икономика и българските младежи.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.