Новини

На общо 213 места в София ще бъде позволено разлепянето на предизборни плакати за предстоящия вот

На общо 213 места в София ще бъде позволено разлепянето на предизборни плакати за предстоящия вот. Те са изброени в разпореждане на градоначалника Йорданка Фандъкова, публикувано на сайта на Столичната община. Партиите ще могат да поставят агитматериалите си най-вече на афишни колони и табла, на общински сгради, използвани за клубни дейности и на огради.

В Студентски град пък ще бъдат опаковани трафопостовете. Има изрична забрана да се разлепят постери в превозните средства на обществения транспорт и на спирките, както и на елтабла, паметници и дървета. Глобата за нарушителите е от 50 лв. до 500 лв. Във Велико Търново санкциите са още по-сурови – от 500 лв. 1000 лв.

Съгласно Изборния кодекс ще могат да се облепят и частни имоти, но само с разрешението на техните собственици, пише „Монитор“. Който не свали плакатите си до седем дни след вота пък ще бъде глобяват от 1000 лв. до 5000 лв. За разлепяне на афиши на непозволени места и за унищожаване на чужди такива, във Варна пък ще се пишат актове за суми от 100 лв. до 500 лв. От общината вече са определили над 70 места за хартиена агитация. Плакатите ще могат да се поставят на информационни тела за съобщения, на метални огради и на автоспирките, Най-голям брой места – 21, са отредени за най-големия жилищен район „Приморски“.

Във Видин също ще се може да се лепи на рекламни колони и автоспирки, както и на оградите на строежите, за разлика от културните и исторически обекти. В града вече отекнаха първите залпове от плакатната война. По улиците могат да се видят разкъсани и залепени един върху друг плакати. На много места дори стоят все още постери от парламентарните избори през 2014 година.

На 22 афишарки и 2 оградни пространства ще е разрешено разлепянето в Добрич, а само на 6 места в Благоевград. Списъкът в Стара Загора пък включва 23 пункта. В града на липите е въведена забрана за агитация от фасадите на обществените сгради и спирките. В централната част пък вече изникнаха рекламни шатри и „гъби“, като тон за това дадоха червените, които си харесаха за агитпункт площадчето до новия Музей на религиите.

Междувременно три партии вече са били глобени за агитация чрез билбордове преди началото на кампанията в Пловдив, съобщи шефът на общинския инспекторат Владо Илиев. Той уточни, че санкциите са между 1500 лв. и 3000 лв. „Партиите трябва да контролират процеса на разлепяне на агитационни материали от фирмите и да обяснят на наетите за целта лица къде могат да поставят предизборни плакати и къде не”, подчерта Илиев. По думите му в инспектората вече има и жалби, че една партия лепи плакатите си върху тези на друга, че се късат постери, както и че има обидни надписи върху вече разлепени такива. В Пловдив категорично е забранено лепенето върху дървета и спирки, посочи шефът на инспектората.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.