Новини

Народното събрание възражда НЦИОМ

Ръководството на Народното събрание ще възражда Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), който бе закрит миналата година, а директорът й Лидия Йорданова – уволнена дисциплинарно заради засечени куп финансови нарушения. Плановете за това са разписани подробно в доклада на парламента за бюджетната прогноза на законодателния орган до 2016 г.

„В процес на преразглеждане е досегашната дейност на НЦИОМ в качествено и количествено отношение и създаването на негово място на структура, която в по-голяма степен да отговаря на нуждите на своето време, пише в документа, цитиран от „Монитор“.

Изрично е уточнено, че новото звено няма да бъде копие на старото, като задачите и компетенциите му ще бъдат разширени значително. Освен изследване на общественото мнение за работата на държавните институции, за електоралните нагласи и по теми, проблеми и събития с висока обществена значимост, подобреното издание на НЦИОМ ще осъществява и обратна връзка с хората и ведомствата, към които са насочени приеманите от депутатите поправки в законите. Като основен негов приоритет е разписано осигуряването на информация на НС за отношението на обществото към приеманите законопроекти, както и с данни за това как работят вече приетите промени и какво е тяхното въздействие върху обществените отношения.

Ще се правят и специални допитвания до гражданите за това какви промени искат да бъдат предприети от избраниците. „Това ще позволи на институцията Народно събрание да удовлетвори в по-голяма степен задължението си да полага грижи за качеството на законодателството”, мотивират се от администрацията на парламента.

Резултатите от работата на реформирания НЦИОМ пък ще се обявяват по различни канали. Ще се поддържа специална платформа в нета, ще се публикува и периодично печатно издание, ще се провеждат също семинари и конференции според конкретните особености на съответното аналитично проучване.

Цялостното преструктуриране вече е започнало. Крайната цел е новото звено да се превърне от такова за социологически проучвания в „изцяло аналитичен център, с качествено различни по своя правен характер задачи и компетенции”, пише в доклада. Това ще стане в рамките на програмата „Връзки с избирателите и народно представителство”, за която всяка година до 2016 г. ще се заделят по близо 2 млн. лв. Средствата по нея обаче са насочени и за още куп дейности, свързани с информация и публичност на Народното събрание, които трябва да доведат до „утвърждаване авторитета на Народното събрание”, както и до „повишаване доверието на обществото към народните представители”. Парламентът се нуждае от подобни политики, тъй като от години е институцията с най-нисък рейтинг.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.