България без цензура

Каузата на Ангел Джамбазки – демографската криза и правата на българите в Сърбия и Македони

Няколко са големите битки на кандидата за евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки и втори в евролистата на коалиция „България без цензура“, ВМРО, ЗНС и Гергьовден, разказва самият той пред в. „Стандарт“. Във вътрешнополитически план като най-голяма своя победа воеводата посочва премахването на незаконно построени махали на територията на Столична община, както и в цялата страна.

„Това е само част от цялостната борба за равенство пред закона“, смята той. По думите му групи хора претендират – въз основа на етническия си произход, за повече права в рамките на България. Точно там са съсредоточени и усилията му. Само на територията на Столична община са премахнати поне дузина подобни незаконни махали с десетки постройки в тях, които не отговарят на изискванията на закона, който би трябвало да е равен за всички. „Жителите на подобни махали тормозят останалите“, смята Джамбазки, като напомня, че това се е случило именно по инициатива на ВМРО.

Друг проблем, по който партията и той работят усилено с години и може да се каже, че напредък има, е демографската криза. „Преди 3-4 години никой не говореше за това“, казва Джамбазки. И посочва, че именно ВМРО е поставила на това видно място в дневния ред проблема с демографската криза. Той подчертава още, че планове за справяне с проблема вече има и в почти всички политически платформи. А щом е започнало да се говори, е много по-вероятно кризата да бъде преодоляна.

Може би най-важната битка на ВМРО е тази за българите извън България. „Това е и една от основните причини партията да съществува“, обяснява Джамбазки. „Водим последователна и усилена борба, за да защитим техните права“, казва той, като посочва конкретно правото на сдружаване на етнически принцип, което е нарушено в западните ни съседки. По думите му нашите сънародници в Македония и Сърбия са репресирани и им е забранявано да говорят на български език помежду си. Такава забрана има и в медиите. Според Джамбазки те трябва да имат право да избират свои представители във властта и партията продължава да работи за това.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.