Прогнози

Около 7000 гласа ще бъде цената за място в Столичния общински съвет на предстоящия местен вот на 25 октомври

Около 7000 гласа ще бъде цената за място в Столичния общински съвет на предстоящия местен вот на 25 октомври. Толкова бюлетини ще са необходими на всяка отделна формация, за да вкара поне един свой представител в местната власт на София, която се състои от общо 61 кресла. Тази предварителна груба сметка прави пред Агенция „Монитор“ проф. Михаил Константинов – математик, изборен експерт и председател на съвета на директорите на „Информационно обслужване“, което ще обработи резултатите от местния вот.

От броя на необходимите гласове за вкарване на съветник в градския парламент, или т.нар. общинска избирателна квота, зависи и прагът, над който преференциите за отделните кандидати в листите ще са валидни. По закон при получени предпочитания в размер на поне 7 на сто от съответната общинска избирателна квота последният в листата ще може да се изкачи нагоре и да получи шанс за влизане в общинския съвет. Така за София ще са необходими около 500 преференции за разместване на листите, уточни проф. Константинов. Той обаче подчерта, че картинката е коренно различна в най-малките общини с по 11 съветници. На отделни места с минимален брой избиратели дори 2-3 гласа може да направят преференцията валидна и да пренаредят съответната партийна листа.

Според проф. Константинов на предстоящия местен вот ще гласуват около 3 млн. души, или с близо 300 000 по-малко в сравнение с изборите през 2011 година. Дългогодишният член на ЦИК обясни очаквания отлив с това, че преди четири години заедно с кметовете и общинските съветници избирахме и президент на страната, което било допълнителен стимул за активността. „Не съм сигурен, че референдумът, който сега ще се проведе заедно с местния вот, ще има подобен ефект“, изрази съмнение математикът.

На 25 октомври избирателите ще трябва да се борят с няколко вида бюлетини – за кметове на община, на район, на кметство, за общински съветници и за референдум. По тази причина се очаква и забавяне при самото гласуване в тъмната стаичка. При най-лошия случай това време може да продължи по 4-5 минути за отделен гласоподавател, предупреди проф. Константинов. За да се избегне това, той препоръча на избирателите да решат предварително за кого точно смятат да гласуват, а не тепърва да умуват в тъмната стаичка и да търсят в огромните списъци номера на предпочитания от тях кандидат-съветник.

Заради очакваното по-дълго време за гласуване от ЦИК вече дадоха инструкции в секциите, в които ще има разпределени повече избиратели, да се сложи и втора тъмна стаичка, за да вървят опашките по-бързо. Тази организация обаче още не е тръгнала, тъй като се чака изготвянето на окончателните избирателни списъци, поясни пред „Монитор“ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Разнообразните бюлетини и преференциите ще забавят и самото броене на гласовете. Трябва да се запасим с търпение, посочи проф. Константинов, но побърза да подчертае, че сроковете по закон за обявяване на крайните резултати ще бъдат спазени. По думите му ще е необходима много добра подготовка и организация в секционните и общинските избирателни комисии.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.