Прогнози

Пет интриги за евровота в неделя

Последните социологически прогнози преди евровота в неделя показват картина с твърде много неизвестни. Условие за изясняването им е какъв ще е окончателният брой на хората с право на глас. Това ще стане ясно в петък, когато службата ГРАО обяви избирателните списъци, които по закон се „чистят“ до последно – 48 часа преди вота. Затова прогнозите на социолозите стъпват върху числото на избирателите от парламентарния вот през миналата година, когато те бяха 6,9 млн. души. Очакванията на различните агенции за избирателната активност са в диапазона 30-50%, като повечето залагат на 35-38%.

Трайните електорални нагласи до момента, реалната избирателна активност в неделя и шансът за последна мобилизация на собствените избиратели очертават пет големи въпросителни, подбрани от в. „Труд“:

– Кой ще е първи – ГЕРБ или БСП? Изследователите са разделени в прогнозите си, а според някои първенецът зависи изцяло от нивото на избирателна активност.

– Колко ще са победителите? Дали ако ГЕРБ е първа, но Реформаторският блок не влезе, а БСП и ДПС заедно имат повече от ГЕРБ, няма да има двама златни медалисти?

– Кой ще е трети – ДПС или „България без цензура“?

– Колко партии ще влязат в европарламента – 4,5,6 или дори 7? Дали Реформаторският блок, АБВ, „Атака“ и НФСБ ще вземат мандат?

– Каква е въртележката на остатъците? На партия с излишък от гласове, недостатъчни за цял мандат, й се отнемат и се дават на друга, на която не й достигат за цял мандат. Кой ще уцели бингото зависи най-вече от дистанцията между първите три сили.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.