Прогнози

„Сова Харис“: Новото явление е „България без цензура“

През седмицата преди изборите за Европейски парламент твърдо лешилите да вземат участие бележат малък ръст и според данните на „Сова Харис“ вече са 45% от имащите право на глас. Това означава, че в неделя поне 2,6 млн. души ще застанат пред урните, според шефа на социологическата агенция Васил Тончев, който е направил проучване по поръчка на в. „Преса“. Ще бъде отчетена избирателна активност от 40%, а хората, които се колебаят не са никак малко – 23%.

Вотът на недоверие на тема енергетика, внесен от опозицията, изглежда като предизвестен завършек на една доста вяла кампания в страната. От това събитие едва ли може да очаква ново вдъхновение, пораждащо надежди за много хора, според Точнев.

По около една трета от избирателите с готовност да гласуват щели привлекат ГЕРБ и БСП. В последния месец тенденцията е леко подобряване на резултата на ГЕРБ, докато БСП запазвала предишните си нива. Възможно обяснение е, че ГЕРБ е успяла да привлече част от привържениците на Реформаторския блок.

В левия спектър АБВ успява да привлече няколко процента от традиционния електорат на столетницата. „Ако говорим за ново явление на българската политическа сцена през последната година, това безспорно е коалицията „България без цензура“-ВМРО-ЗНС-„Гергьовден“. Кампанията на тази формация, обявяваща се срещу статуквото, се открои от останалите“, според изследването на „Сова Харис“.

Резултатите отреждали трето място на организацията, ръководена от Николай Бареков. „Дори и на предстоящите избори да не удържи тази позиция в съперничеството с ДПС, коалицията около ББЦ се превръща във фактор, с който трябва да се съобразяват всички участници на българската политическа сцена“, смята Васил Тончев.

Тенденцията при Реформаторския блок е низходяща, което прави преодоляването на бариерата за влизане в ЕП малко вероятно. Регистрира се тенденция за ръст на подкрепата при „Атака“, но повишението към момента изглеждало недостатъчно, за да се осигури мяст на националистите в Брюксел.

При евровот днес, БСП печели 31-35%, ГЕРБ-28-32%, ББЦ – 9- 11%, ДПС – 8.5 – 10.5%, показват прогнозните данни на агенция „Сова Харис“ за евроизборите, цитирани от БГНЕС.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.