БСП

Петър Курумбашев: Левицата има отговора за проблемите на ЕС и България

Левицата е тази, която поставя въпроса за социалната справедливост в Европа и дава верния отговор ще може ли по-бедните в нашето общество да имат право на по-добро образование и по-добро здравеопазване. Това заяви във Варна кандидатът за депутат в Европейския парламент от Коалиция за България Петър Курумбашев, съобщава „Петел.бг“. Той припомни думите на Мартин Шулц, кандидат на ПЕС за председател на Европейската комисия, че обществото е загубило способността да чувства болката на хората без работа, на младите, които нямат добро образование и дом, които нямат приятели и най-важното – нямат надежда.

„Свидетели сме на десетгодишното управление на десницата в Европа, свидетели сме на това как Симеон Дянков и Бойко Борисов управляваха България. Общо взето Дянков се държеше като един чиновник в една африканска държава, който казва, че ако 2 милиона умрат, за останалите 5 милиона ще има достатъчно пари. Въпросът е може ли да продължи това нечовешко управление или да се смени посоката. Левицата казва, че може“, заяви Курумбашев на среща с млади варненски социалисти. 

Той подчерта, че да се гласува на изборите за Европейски парламент е важно, въпреки че има традиционно слаб интерес към този вот.

„Все повече хора разбират значението на това, което става в ЕС и Брюксел именно за България. Нека не се чувстват като хора, за които няма значение дали ще отидат на 25 май на изборите, или не. Нека го направят и да посочат наистина посоката, която те смятат за правилна с отбелязването на номер 15“, добави Петър Курумбашев. 

Най-важният приоритет за левицата като цяло е по-социална Европа. Пример за това е направеното за последните 11 месеца от правителството на Пламен Орешарски – въвеждането на Швейцарското правило, коледните и великденските добавки към пенсиите, увеличаването на майчинските, увеличаването на детските добавки за второ дете и на броя на хората с енергийни помощи, коментира кандидатът за евродепутат. 

„Всичко това са неща, които показват, че доходите в нашето общество могат да бъдат разпределени по-правилно и по-справедливо. Ние искаме на европейско ниво да се случи същото“, посочи Курумбашев. Българите не трябва да са със самочувствието на втора категория граждани и ние като български евродепутати трябва да го показваме с нашите действия всеки ден.

„От моя опит досега мога да кажа, че ние се преборихме да не се подписва споразумeнието АКТА, преборихме се за мораториум за шистовия газ и да не се отглеждат ГМО в България. Това са позиции, които съм отстоявал в Народното събрание, смятам да продължа това и в Европейския парламент“, заяви кандидатът за евродепутат.

Петър Курумбашев беше категоричен, че другата голяма цел на представителите ни в Европейския парламент е да отстояват българския национален интерес.

„Страната ни няма да има никаква полза от икономически санкции срещу Русия. Това каза също и чешкия парламент, при това без някой да ги обвини, че са агенти на „Газпром“, коментира той.

Покажи още

1 коментар

  1. Ами защо не ги решихте досега?? Или бяхте заети да си гледате собствения интерес, а?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.