Прогнози

Политолог: Всяка партия ще обяви евроизборите за успешни за нея

Предстоящите избори изглеждат така, сякаш всичките политически играчи са наясно, че по-интересното ще е след тях. Приличат на някаква генерална репетиция, но генерална репетиция за какво точно – убеден съм, че и самите политически играчи не знаят. Това заяви пред БНР политологът Първан Симеонов. Според него изборният резултат няма недвусмислено да посочи вратата на това правителство. От днешна гледна точка изборният резултат изглежда така, сякаш всеки може да го обяви в своя полза, допълни той.

Първан Симеонов допълни, че европейските избори няма да отговорят на основните политически въпроси и въпросът за властта. Напротив – те ще поставят нови въпроси.

Очаквам да се разгори на нов глас темата за предсрочни парламентарни избори. Не резултатът от евровота ще бъде повод това правителство да си отиде или не, самото управленско формирование ще трябва да реши това, каза още той.

Резултатът от изборите в известна степен вече е ясен. Там няма да има някакъв отчетлив изход, напротив – ще затънем в борба на интерпретации. Според политолога е логично да се очаква повече политическа мобилизация в оставащите дни преди евровота:

Не очаквам страстите да се нажежат кой знае колко повече. Разбира се, има време за всякакви скандални ситуации. Освен това ни чакат различни парламентарни и извънпарламентарни приказки и действия на тема вот на недоверие. Живец ще има, но тази кампания тече между другото. Не очаквам това да се промени кой знае колко, смята политологът.

Относно вота на недоверие в областта на енергетиката, Симеонов каза, че той ще стане част от кампанията: Това е нормално, логично, очаквано кампанийно действие. Вотът на недоверие по принцип играе такава роля. Той играе ролята на осигуряване на трибуна за опозицията, дори тогава, когато е ясно, че такъв вот не може да мине, смята той.

Симеонов очаква да има опити за мобилизация на протести и протестен натиск, но не очаква те да са толкова мащабни.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.