Новини

Президентът Росен Плевнелиев поиска ревизия на бюджета

Росен Плевнелиев поиска да бъде извършена ревизия на държавния бюджет за 2014 година. Като причина за това президентът посочи изчисления, според които към средата на годината сметките са повече от притеснителни и неизпълнението е сериозно. Това още отсега връзвало ръцете на служебното правителство, което трябва да поеме щафетата от кабинета „Орешарски“ до предсрочните избори през октомври. „Не бива да се връзват ръцете на едно бъдещо служебно правителство. Аз настоявам да се направи ревизия на бюджета и ще очаквам отговорно отношение по тази тема.

Вярвам, че има много консенсусни теми, които са важни и спешни, законодателни инициативи от гледна точка на БНБ и нейната ефикасност в момент на турболенции, законодателни инициативи от гледна точка на европейския дневен ред. Има директиви, които ни чакат, разбира се също така и големи теми като енергетика и здравеопазване. Реформата на държавния бюджет към средата на годината е необходима. Заради призива на много институции, включително и на хора, които разбират от здравеопазване, които казват, че ако не се ревизира бюджетът на Здравната каса, ние ще имаме сериозни проблеми към втората половина на годината. Тук вече очаквам ясно и категорично – ревизия на бюджета, предприемане на мерки в подкрепа на БНБ като силен регулатор, адаптиране на европейски директиви и също така някои други смислени законопроекти да бъдат доведени до край“, каза Плевнелиев преди срещата си с руския външен министър Сергей Лавров.

След като в извънредно обръщение към нацията в петък председателят на парламента Михаил Миков поиска от партиите да осигурят кворум в дните до края на месеца, днес подобно изказване направи и президентът. „Очаквам утрешните консултации. Моля се, в момента да се обединят около това, че трябва да се обединят. Няма друг шанс. Трябва да осигурят кворум и трябва да свършат тези смислени неща. Аз наистина ще търся други възможности, но няма как без работещ парламент в следващите седмици. Има много смислена работа за вършене. Моля, свършете я“, призова Росен Плевнелиев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.