Новини

Приеха новия Закон за Сметната палата

След 3-дневни бурни дебати депутатите приеха окончателно новия Закон за Сметната палата. Проектът беше внесен от Йордан Цонев от ДПС и още няколко народни представители от БСП. С новия закон ще бъде сменен сегашният председател на одитната институция Валери Димитров. Управляващите обсъждат за негов наследник Кирил Ананиев – бивш заместник-министър на финансите в правителствата на ОДС, НДСВ и тройната коалиция, бивш съветник на президента Георги Първанов (2002-12), а сега съветник на премиера Пламен Орешарски.

Смяната ще стане до месец след обнародването на текста. Сметната палата се превръща в колективен орган, който ще се състои oт 8 членове и един председател. Те ще се избират и освобождават от НС за срок от 7 години. Председателят и членовете на Сметната палата не могат да заемат друга платена длъжност.

Новите членове на Сметната палата ще трябва да са магистри по право или икономика с минимум 10 години професионален опит в областта на правото, финансите, финансовия контрол, одита или счетоводството. За председателя изискването е за 15 години.

От ГЕРБ критикуваха управляващите, че законът се прави за определен човек и ги призоваха направо да посочат името му.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.