Новини

Скандалът с ЕГН-тата в ЦИК влиза в прокуратурата

Използването на чужди ЕГН-та за регистрация на партии в ЦИК ще бъде дадено на прокуратурата. Това обяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред bTV. Вчера лъсна скандал, че са използвани чужди ЕГН-та без притежателите им да знаят. В списъка попаднаха бизнесменът Николай Банев, социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев и т.н. „Обаждат ми се познати и ми казват, че сме от една партия“, коментира в „Тази сутрин“ бизнесменът Николай Банев, който изпадна в комичната ситуация да „дава“ подкрепа за комунистите, а не за съпругата му Евгения, която е независим кандидат за евродепутат.

Свидетели сме на политически абсурд и терор. Някой е дошъл и е казал някакви данни и си е тръгнал. Проблемът е, че действително при нас са попаднали знакови фигури, коментира лидерът на Съюза на комунистите Павел Иванов. Той изтъкна, че тези работи нямало как да се проверяват, тъй като събирането на подписи не предполага изискването на лична карта. 

Николай Банев пък изтъкна, че няма как да се е подписвал където и да било, тъй като дълги години никъде не се е подписвал. Кой сега ще назначи графологична експертиза, при тромавата ни система, знаете какво ще се случи, коментира още бизнесменът. 

Лидерът на „Глас народен“ Светльо Витков също заяви, че няма как да се носи отговорност, тъй като не се иска лична карта при събирането на подписи. Цялата подписка е абсолютен майтап, коментира Светослав Витков по повод на събираните подписи за регистрацията на партиите в ЦИК. По думите му неговата партия „Глас Народен“ е направила предложение за намаляване на подписите на 2500. Хората, които събират подписи, няма как да гарантират, че тези подписи са истински, защото събирането става и чрез интернет бланки, при които не се изисква лична карта. Всеки един член на партията може да събира подписи, коментира лидерът на Глас Народен. Големите партии много лесно могат да вкарат подписите в ЦИК, защото имат твърд електорат, малките партии събираме подписи като циганите, каза Витков. Няма законова рамка, с която да се гарантира, че тези подписи са истински, допълни той.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.