Прогнози

„Сова Харис“: Четири партии си делят местата в ЕП

Точно 2 месеца преди изборите за Европейски парламент картината на електоралните нагласи сочи, че най-вероятно четири партии ще имат свои евродепутати в ЕП. Според „Сова Харис“ БСП и ГЕРБ ще са с по шестима представители в ЕП, ДПС с трима, а ББЦ с двама евродепутати. „Пиенето на кафе, претенциите за квотите в ЦИК, отстъпките, политическото говорене показват едно заиграване на ГЕРБ и на ДПС. По този начин се притиска и БСП. Но всичко това е повече за медиен шум, отколкото някакви съществени намерения“, коментира пред „Преса“ Васил Тончев, директор на социологическата агенция.

„Нещата така са се сложили, че няма начин някой да промени ориентацията си или партньорите си. Примерно да направят ГЕРБ и ДПС мнозинство това значи, че ГЕРБ ще се срине електорално в рамките на няколко месеца. Хората, които подкрепиха ГЕРБ, ги подкрепиха против Тройната коалиция и основно против ДПС. Там съюзът е невъзможен. Могат да го направят лидерите на партиите, няма да го направят хората в низините. Хората, които ги избират, ще бъдат тотално разочаровани. След пиенето на кафе, ако тази тенденция продължи, това ще се отрази на подкрепата на ГЕРБ. Нещата зависят от сигналите, които ще бъдат излъчвани“, смята социологът.

Според него след предстоящите евроизбори управляващите ще имат интерес да има предсрочни парламентарни избори. „Независимо от резултатите очаквам те да поискат предсрочен вот. Според мен, сега парламентът е изключително нестабилен, имаме мнозинство, подкрепяно от Атака. Много е вероятно управляващите от БСП и ДПС сами да поискат избори през октомври“, казва Тончев.

Той е категоричен, че резултатите от изследванията показват, че в този следващ парламент ще има и нови политически субекти. „Най-малкото „България без цензура“ показва сериозен ръст на електорална подкрепа. Много вероятно е там да бъдат и Реформаторският блок, и Атака. Един такъв парламент много по-добре ще отрази настроенията в страната, в него ще бъдат представени много повече хора. Това в някаква степен ще пренесе нещата от улицата в парламента, което е добре. Просто проблемите ще се решават в парламента, а не на площадите и на улиците. Въпросите, които имат да поставят примерно от Реформаторския блок, от „България без цензура“ ще се поставят по официалния канален ред“, коментира шефът на „Сова Харис“.

Резултатите от изборите ще се отразят на вътрешнополитическите процеси. Най-малкото те могат да предизвикат предсрочен вот. Освен това европейската тема е вече много по-близка на българина. Като прибавим и това, което се случи в Украйна и нашето място в този пъзел, мисля, че това ще заинтригува в много по-голяма степен хората и много повече от тях ще отидат да гласуват.

„По-голямата активност на изборите ще е в интерес на новите партии, най-вече на „България без цензура“. При по-висока активност БСП ще получи по-голям бонус от ГЕРБ. По-незаинтересовани от висока активност са Реформаторският блок и ДПС, които имат по-твърди електорални ядра“, казва Васил Тончев. 

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.