БСП

Таня Андреева изрази подкрепата си за кандидата на БСП за кмет на Карлово Пламен Славов

Министърът на здравеопазването в мандата 2013-2014 Таня Андреева изрази подкрепата си за кандидата на БСП за кмет на община Карлово Пламен Славов. Това стана на нарочна пресконференция в Карлово на тема „Общинското здравеопазване след реформата на Москов“. Според г-жа Андреева реформите, които се въвеждат са абсурдни и ще доведат до фалит общинските болници.

Въвеждането на лимитите и прекомерно големите изисквания към държавните и общинските болници е сигурен път за тяхното ликвидиране – категорична е госпожа Андреева.

Тя добави, че тежестта от подобен развой ще падне върху общинските кметове. Д-р Андреева припомни, че от 1 януари влиза в сила двойният пакет за осигуряване. В първия са включени детското здравеопазване, онкологичните заболявания и някои неврологични. Те ще са с приоритет при лечението, а останалите, които се покриват от втория пакет ще влизат в лист за изчакване.

Ако пациент иска спешно лекуване, за да не се стигне до усложнения на заболяването му, но то е причислено към втория пакет, то той ще трябва да си плаща, макар и да е здравно осигурен.
С реформата „Москов“ на практика се създават три прецедента в европейското здравеопазване. Първо ще се стигне до дискриминация по заболяване.

Вторият прецедент е, че освен осигуровки пациентът ще плаща и допълнително, за да бъде лекуван. Листът на чакащи, който се въвежда съществува в държави от Европа, но поради причината, че в тези държави болничните заведения не могат да поемат нуждаещите се, а в България това се прави, защото правителството не иска да дава пари за здравеопазване и води болниците до фалит.

От своя страна Пламен Славов заяви, че един от основните приоритети на следващото общинско управление ще е търсенето на форми и начини за подкрепа на обучението на студентите от района, които следват медицина, за да може след това да се сключат договори с тях за 5 или 7 години, а те да останат на работа в МБАЛ „Д-р Киро Попов“. Той изтъкна, че това вече е практика в много общини в страната и за целта би могло да се отдели ресурс от общинския бюджет. По време на пресконференцията бе коментиран и въпроса със създаването на фонд, който да помага на двойки с репродуктивни проблеми.

На въпрос относно новите предложения за използването на пръстов отпечатък при влизане в болница д-р Андреева припомни, че на този етап това е едно противозаконно деяние и Комисията за защита на личните данни излезе с такова становище.

“За мен по-важен е въпросът, че в последната година разговорът се съсредоточава около бюджета на НЗОК и всички мерки, които се предприемат, целят само едно – бюджетът на касата да не влезе в преразход”, каза тя.

Според бившия здравен министър това няма как да стане, защото през последните 25 години броят на болниците нарасна повече от три пъти.

Остойностяването на клиничните пътеки е по методика от около 15 години, а за това време цените на лекарствата, медицинските изделия, консумативите скочиха в пъти, поясни тя.

В тях все още не е калкулиран трудът на лекарите, добави д-р Андреева. И беше категорична, че при увеличаването на разходите няма как да се удържи един бюджет, който се определя на “някакъв исторически принцип”.

“Парите следват пациента, не можеш да ограничиш приема на хора, които имат нужда от лечение или да ги вкараш в листа на чакащите”, допълни още Таня Андреева.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.