Анализи

Троен сблъсък в ефир между ГЕРБ, БСП и Патриотите за борбата с корупцията

За корупцията и реформата в съдебната власт спориха в студиото на ”Денят на живо” по Канал 3 кандидатите за депутати Красимир Ципов от ГЕРБ, Филип Попов от БСП и Петър Харалампиев от Обединените патриоти.

”Не малко се свърши в МВР. Най-малкото приехме един модел за противодействие на корупцията в системата, който получи положителна оценка и в мониторинговия доклад на Европейската комисия. Смятам, че този модел работи реално. Беше въведена и система за контрол, която съм сигурен, че ще даде резултати. Тя стъпва на проверка на на декларациите за имущество. Нещо, което към настоящия момент се върши формално. Вътрешна сигурност през последните две години проведе няколко десетки операции срещу служители, които е имало данни за корупция. Има над 50 служители, но който им е прекратено правоотношението и някои, които са осъдени на първа инстанция”, заяви Красимир Ципов, който беше и заместник на Румяна Бъчварова в МВР в кабината Борисов 2.

”Проблемът е, че корупцията разяжда до такава степен всяка една институция в България и това се разширява с всяка година все повече, че наистина трябва да се вземат по-сериозни мерки. Първо трябва да се затегне контролът. Закони има, трябва да бъдат направени нови, но ефективността на съдебната система трябва да се засили. Трябва да се засили и бързината на съдебната система. Това е най-важното нещо. Не може дела да се точат 5-7 години. Който има пари да отлага, да се скриват доказателства. А тези, които нямат пари? Продължават да се излъчват на всяко едно ниво безсъвестни служители в различните институции и органи. Унищожават се доказателства, изчезват доказателства, потулват се следи и дири. Който има пари се оправя, който няма не се оправя! Този модел на мислене в обществото трябва да бъде преустановен. Проблемът не е само в институциите, проблемът е и в примиренчеството на обществото, което търпи такъв тип отношение”. Това пък коментира Петър Харалампиев.

”Със закони не се бори корупция. Трябва да има законодателство, но то трябва да бъде работещо с ясни резултати. Законът на Кунева не беше такъв, напротив той създаваше предпоставки за корупция. Там се целеше създаването на единен орган, който да се назначава от президента, но се предлага от Министерски съвет. Така на практика този орган трябваше да следи началниците си дали са корумпирани или не”, каза Филип Попов.

”Има корупция, когато няма държава”, заяви той и добави, че между 10-12 млрд.лева на година отиват в така наречената паралелна държава, като уточни, че това се случва под формата обществени поръчки и рушвети. ”Това нещо трябва да се спре. Това нещо трябва да се промени. Трябва да се създаде работещ закон за корупцията, но изпълнителната и съдебната власт трябва да си свършат също работата“, смята още Попов.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.