Новини

ЦИК препрати 377 жалби за откраднати подписи в Комисията за личните данни

377 жалби за откраднати подписи в подписките на партиите е препратила Централна избирателна комисия (ЦИК) на Комисията за защита на личните данни, съобщиха от ЦИК. 20 сигнала са препратени до прокуратурата. Само час след като ЦИК пусна онлайн регистър, в който избирателите да проверят дали подписът им не е бил използван неправомерно за участие на партии в евровота, заваляха сигнали от граждани.Има жалби срещу подписките на почти всички партии, обяви говорителката на ЦИК Камелия Нейкова. Тя обеща на по-късен етап да даде и разбивка по партии – срещу кои и колко жалби има.

Избирателите за първи път имат подобна възможност (на миналогодишните парламентарни избори това можеше да стане, но по-трудно – с писмо до ЦИК).

Заради скандала с множеството жалби за фалшифицирани подписи ЦИК, Комисията за защита на личните данни и прокуратурата направиха общо заседание и решиха да си сътрудничат.

ЦИК не може да отнеме регистрацията на партиите и коалициите дори и да се докаже, че са използвали незаконно чужди лични данни, което пък трудно се доказва. Срещу политическите формации не могат да се водят и дела, защото наказателната отговорност винаги е само лична – на конкретно физическо лице. Те могат да бъдат наказани с глоба от 10 до 100 хиляди лева, ако се докаже вина.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.