Резултати

26% от гласувалите са предпочели свой кандидат на изборите

2 239 000 избиратели са гласували на евровота в неделя, заяви говорителят на ЦИК Камелия Нейкова пред БНТ. От упражнилите правото си на вот 26% са отбелязали преференция, каза говорителят на ЦИК. По закон, ЦИК трябва да обяви резултати до 3 дни след изборите, а имената на евродепутатите – до 5 дни. Ако някой от кандидатите се откаже, на негово място влиза следващият в листата.

Не повече от 6-7 регионални избирателни комисии се очаква да пристигнат днес с протоколите от вота. По-големите РИК – от СОфия, Варна, Бургас, са предали своите избирателни протоколи. При приемането на протоколите е видно, че са добре попълнени, грешките са поправени според закона, каза Нейкова. „Протоколът е 12 страници, освен за преференциалния вот се изискват данни и за действителни и недействителни бюлетини. Изисква се и сканиране на протокола. Забавянето не е съществено. Очаква се до обяд ЦИК да приеме всички РИК и утре да бъдат обявени окончателните резултати“, допълни говорителят на ЦИК.

Има вариант за разместване на листите на Реформаторския блок и на Социалистите. Възможно е Светослав Малинов да измести Меглена Кунева и младият Момчил Неков да имести Сергей Станишев, стана ясно от изявлението на говорителя на ЦИК.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.