БСП

БСП е за регулиране на отношенията между производителите и веригите

За повече равнопоставеност, лоялна конкуренция, защита на българското производство и стимулиране на родната икономика се застъпиха членове на Коалиция за България в ефира на различни медии. Те бяха категорични, че трябва да се сложи край на нелоялните практики, за да се защитят и интересите както на производителите, така и на потребителите.  С промените в Закона за защита на конкуренцията искаме да постигнем повече конкуренция и равнопоставеност между производителите в България и големите вериги.

Това заяви в ефира на BTV народният представител от Коалиция за България и заместник-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм Румен Гечев. Според него конкуренцията е задължителен елемент, за да съществува пазарът и това е заложено в основните закони на Европейския съюз още от създаването му. 

„Повечето държави-членки прилагат антитръстовото законодателство съвсем успешно. Този закон гарантира и санкциите. До 10% ще бъде санкцията към нелоялните фирми”, обясни депутатът. Той припомни, че това е взето от законодателството на ЕС и е несериозно да се говори, че такъв вид санкция е неприложима, тъй като така се работи в останалите страни. 

Гечев бе категоричен, че пазарната регулация и конкуренцията не се самоизключват, напротив те се допълват. „Ако фирмите не нарушават това законодателство, естествено тези мерки няма да се прилагат. Чуждестранните инвеститори са добре дошли, но ако се съобразяват с нашето законодателство”, каза още той. 

„БСП е на страната на производителите и потребителите, защото те повече от 20 години бяха притискани”. Това заяви в ефира на БНТ народният представител и заместник-председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Борислав Гуцанов. По думите му многото ненужни такси трупат стойност на пазарната цена, която всички ние плащаме. „Така първо ние плащаме повече и второ производителите са ощетени. Всички мерки, които сме заложили в закона, дават възможност на българските производители да бъдат многократно по-конкурентноспособни. Така според него се дава възможност и за по-ниски цени, и за по-добро качество на българските стоки и не на последно място да се стимулира родното производство”, категоричен бе депутатът. 

По думите му така ще се съживи и икономиката, което е основна цел на БСП, която тя доказва с приетите закони вече 7-8 месеца. По думите му за значителна пазарна сила ще се счита верига с оборот над 50 милиона на година, но размерът ще бъде обсъден между първо и второ четене. 

„Декларирахме и вчера, че сме готови да преговаряме по всички предложения на браншовите организации. Ние искаме да помогнем да се създаде ред в тази система, не да създаваме проблеми”, заяви в ефира на TV 7 депутатът от Коалиция за България и член на Комисията по икономическа политика и туризъм. Той подчерта, че има много нелоялни практики от страна на веригите към производителите. 

По думите му не можем да говорим за свободен пазар и свободна конкуренция, когато се начисляват такси, които не трябва да ги има. „Друго важно е, че когато на един производител на бързооборотни стоки му се забави плащане с 40-60 дни това е стоков кредит, какъвто малките производители не могат да си позволят”, каза още той.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.