БСП

БСП пуска жалба срещу Росен Плевнелиев в Конституционния съд

Парламентарната група на Коалиция за България ще инициира разговори с други парламентарни сили за отправяне на питане до Конституционния съд за жалба за действията на президента. Това каза председателят на група и лидер на БСП Сергей Станишев в парламента. Изявлението му беше направено по време на обсъждането на решение за изменение на решение за избиране на председател, заместник-председатели, секретар и за разпределение на членовете на ЦИК.

„Преди Народното събрание да вземе отношение на предложението на ПГ на ГЕРБ, трябва да сме наясно какво всъщност правим. Няколко дни ПП ГЕРБ занимава цялото общество с изкуствено създаден от президента казус. Президентът открито наруши закона, подложи под съмнение конституционния принцип за върховенството на закона. Има закон, приет от това Народно събрание, който ясно формулира начина на избор на ЦИК. По-голямата част от членовете се назначават от президента на база на предложения от парламентарните групи. Имаше ясен принцип за разпределение на квотите“, посочи Станишев.

„Г-н Плевнелиев зае партийна позиция, посочи с един повече представител на ЦИК в партия ГЕРБ, при което ясно се идентифицира чии интереси защитава. Имаме държавен глава, който казва на всички останали граждани на България извън гласоподавателите на ГЕРБ – аз представлявам една политическа сила. Ясно е, че президентът наруши закона и по този начин и Конституцията на България“, заяви Сергей Станишев.

„Няма да участваме в това гласуване, защото парламентът се занимава с измъкване на държавния глава от една каша, забъркана от него, и обслужва тясно партийни интереси, с което най-малкото дължи извинение на българските граждани“, добави той.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.