Новини

Депутатите ни нямали време да обсъдят обща позиция за Украйна

Парламентарната комисия по външна политика отложи за утре обсъждането на становище по задълбочаването на кризата в Украйна. Депутатите от ГЕРБ, ДПС и „Атака“ казаха, че не са имали време да се запознаят с проекта на шефа на комисията Янаки Стоилов и да го обсъдят с парламентарните си групи. По предложение на Янко Янков от ДПС обсъждането беше отложено за утре в 11 ч. в почивката на пленарното заседание.

„Този въпрос обаче не може да бъде отлаган, защото това ще се тълкува като бягство от изразяване на ясна позиция“, каза Янаки Стоилов пред журналисти. Според него трябва да изразим силната си загриженост за сигурността на населението, включително българската общност, в засегнатите от увеличаващите се размирици Донецк, Луганск и Одеса.

Необходимо е да обърнем особено внимание на дестабилизацията на Европа от конфликта в Украйна и отражението на кризата в България, каза председателят на комисията по външна политика. „Това, от което трябва да се ръководим при формирането на позицията, са принципите на хуманизма, защото не можем безмълвно да наблюдаваме увеличаващите се човешки жертви и да изтъкваме едни или други политически съображения“, отбеляза Стоилов.

Той отбеляза, че трябва да се съобразяваме с принципите на международното право, зачитането на суверенитета и териториалната цялост на държавите. „Настояваме властите в Киев да не толерират и прикриват екстремистки прояви и действия на крайнодесни неонацистки групи“, допълни Стоилов. „Смятам за неприемливи всякакви заплахи за и прекъсването на подаването на газ, вода и електричество за населението като форма на икономическа принуда“, посочи председателят на външната комисия в парламента.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.