ДПС

ДПС искат промени в бюлетината за Евроизбори 2014

ДПС искат промени в бюлетината, с която ще гласуваме на предстоящите евроизбори, пише „Стандарт“. Тези промени са са поискани след сложното решение за прием на Изборния кодекс, споровете между управляващи и опозиция в парламента, медииното кафе на Бойко Борисов и Лютви Местан и промяната на броя на членовете на ЦИк от 19 на 20 на първо четене. В ЦИК вече започна регистрация на партии за участие в евровота.

От партията на Местан искат квадратите вдясно за преференциалния вот да станат кръгчета. Шефът на правната комисия Четин Казак (ДПС) заяви, че лично е направил предложението. А мотивите му са, че така по-лесно ще се ориентират избирателите в самата бюлетина. И който не иска да гласува преференциално, просто няма да отбелязва нищо в кръгчетата. 

При сегашния вид на бюлетината за евровота и номерата на партиите, и номерата на кандидатите за преференциалния вот са в квадрати. „Геометричните“ промени на ДПС отначало ядосаха депутати от БСП, но социалисти коментираха, че ако се наложи, ще прегласуват и тези текстове в Изборния кодекс. 

Днес на заседание на правната комисия ще се дебатират текстовете по поправките между първо и второ четене. А най-късно следващия вторник на извънредно заседание законът трябва да е готов. С промените на ГЕРБ от ДПС ще получат още 1 място в ЦИК. И най-вероятно преференцията за евродепутатите ще стане ясно различима в новите кръгчета вместо в квадратите. 

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.