РЗС

И Яне Янев в челен сблъсък със синдикатите

След 25 години отлагане на приемането на закон за синдикатите се надяваме ГЕРБ да приеме законопроекта на РЗС и в 43-то Народно събрание да се сложи ред в синдикалната дейност. България е държавата на отложените реформи, секазва в позиция на РЗС, разпространена от пресцентъра на партията. Лидерите на синдикатите носят еднаква вина с всички правителства на прехода за отложените реформи и за тежкото състояние на бизнеса, което води до цялостна стагнация на българската икономика. Те се превърнаха в брокери, чиято простичка цел е да изтъргуват недоволството на народа срещу лични облаги за синдикалните лидери и върхушката около тях. Състоянието на българските профсъюзи може да се определи като тежка синдикална криза, констатира РЗС.

В позицията се посочва, че и „на днешната среща с лидера на парламентарната опозиция Бойко Борисов синдикатите и част от декоративните работодателски организации показаха словоблудство, нищо конкретно не предложиха и така пак потвърдиха, че са казионни.“

„Същевременно банковите сметки на профсъюзите продължават да трупат огромни суми, а държавата им предоставя безвъзмездно сгради и имущество, с каквито не могат да се похвалят повечето от министерствата и изпълнителните агенции. Резонният въпрос е от къде са тези пари и как се отчитат, при условие, че доходите на синдикатите се набират от членски внос и дарения, а финансовата им дейност не подлежи на контрол. Повече от всякога след 25-годишно отлагане е необходим закон за българските синдикални и браншови организации.“, се изтъква в позицията на РЗС.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.