БСП

Илияна Йотова: Докладът за спиране на еврофондовете ни е дело на ЕНП

Разговорът за европейските пари и начина, по който ги харчим първо трябва да се проведе в България, а след това на европейско ниво. Около тази теза се обединиха в студиото на „Гореща точка“ евродепутатите Слави Бинев и Илияна Йотова. Повод за гостуването им беше докладът от края на миналата седмица, в който се призовава Европейската комисия да „възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали изобщо е възможно използването на средства на Общността съгласно правилата“.

„Авторът на доклада е от Европейската народна партия, от средите, които все още не могат да преглътнат членството на България и Румъния. Колегите ни от ГЕРБ гласуваха против него, но всичките им изявления и цялата им дейност по този доклад бяха в обратната посока“, коментира Илияна Йотова.

„Можем да си вадим очите и да си късаме ризите тук, в България, но да се опитваш по такъв начин да обвързваш мониторинговия доклад и спирането на еврофондовете, с цел да воюваш с едно суверенно правителство в една суверенна държава, това е път заникъде, подчерта тя. По думите й е глупаво да вербуваш колегите си от политическата формация да стават говорители срещу собствената ти страна, както правят от ГЕРБ, защото това рано или късно се връща“, изтъкна тя.

Слави Бинев се съгласи с това, но беше категоричен, че управлението ни дава основания за такива изводи. Той посочи основните критики към страната ни – ниска политическа култура, бюджетен натиск и корупция. Под „бюджетен натиск“ той разбира прекалено голямото разпределение през бюджета на средства за общините, което създава предпоставки за „извиване на ръце“ на кметове. 

Освен това Слави Бинев прогнозира, че е много вероятно изборите за европейски депутати у нас да бъдат касирани. Причината е в Изборния кодекс, части от които не отговарят на Венецианската конвенция и Лисабонския договор. 

Покажи още

1 коментар

  1. Овцо заспала, на миналия ваш мандат пак ли заради ЕНП спряха фондовете? Или заради голямия финансист Орешарски!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.