БСП

Илияна Йотова: Социалистите и демократите в ЕП не подкрепят санкциите срещу Русия

Социалистите и демократите в ЕП не подкрепят незабавните икономически санкции срещу Русия и прекратяването на „Южен поток“. Това съобщава евродепутатът Илияна Йотова. На последната си сесия за мандата ЕП гласува резолюцията „Натиск от страна на Русия върху държавите от Източното партньорство и по-специално дестабилизирането на източната част на Украйна“, която бе подкрепена основно с гласовете на десните партии.

Групата на социалистите и демократите изрази съмнение още при формулирането на заглавието на резолюцията. На състоялия се вчера дебат българският евродепутат Илияна Йотова заяви, че санкциите и конфронтацията не решават проблема, а трябва да се търси взаимно приемлив компромис между Русия, Украйна и ЕС. 

„Говорим за икономически санкции срещу Русия, но направили ли сме вече изчисленията за финансовите щети, които ще понесат държавите членки и особено тези от Източна Европа? Нека припомня, че само за две седмици България загуби 250 милиона евро по време на газовата криза през 2009 г.“, сподели Илияна Йотова по време на разискванията преди гласуването.

Тя допълни, че не споделя позициите, изказани от някои нейни колеги, които смятат, че в резолюцията на Европейския парламент трябва да се включат текстове, призоваващи за тежки икономически санкции срещу Русия.

На състоялия се късно снощи дебат в Групата на социалистите и демократите се чуха различни мнения. Преобладаващото обаче бе, че незабавни икономически санкции срещу Русия не са в полза на решаването на конфликта и групата реши да гласува в пленарна зала с позиция „въздържал се“.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.