Новини

Иван Костов дава акъл на правителството да иска нов вот на доверие

Популизмът е отказ от реформа. Това каза в интервю за предаването на bTV „Лице в лице” Иван Костов, бивш премиер на Република България. Той посъветва управляващите да поискат нов вот на доверие за управление на страната чрез избори. „Да следваш тежненията на хората и да не правиш нищо, да тръгнеш срещу течението, защото те е страх от гнева и от симпатиите на хората и от техните антипатии. Но ситуацията в България е много тежка поради демографската криза.

Тази демографска криза генерира основни рискове за България и те се виждат в момента. Тази демографска криза фактически по линията на производството прави невъзможно реализиране на европейската стратегия „Европа 2020” за т.нар. на български интензивен икономически растеж, който е разширяване на границите на производството с помощта на изключително висока компетентност и експертиза от страна на човешкия капитал вътре в това производство. А този капитал изтича и то по един много тежък начин”, посочи Костов. 

„Второ, по линията на потреблението – застаряващо население. Тези хора са с ограничено потребление. Точно това би трябвало да бъде основна тема на всичко, за което ние говорим и аз се опитвам много пъти това да го повдигам. Тази тема има решение. То върви през факторите, които задълбочават кризата на човешкия фактор в българската икономика. А те са да се намалят много силно загубите на временна и постоянна трудоспособност с помощта на здравеопазването. Здравеопазването трябва да има една основна задача – тя трябва да бъде бързо връщане на трудоспособните обратно на работа, бързо лечение, да се пребори с преждевременната смъртност, която в България е много висока”, каза още той. 

„От друга страна, образованието. Българското образование трябва да готви специалисти, които са нужни за пазара на труда. Аз бих се обърнал към премиера и към управляващите с един такъв съвет – европейските избори нищо няма да променят по отношение на това, за което ние сега говорим. Което трябва да им даде основание да поискат нов вот на доверие за управлението на страната чрез избори. Говорим за обстоятелството, че това правителство с тази подкрепа, то е фактически в патова ситуация. Изпълнителната власт не може да направи тези реформи, страхува се, защото няма подкрепа”, допълни бившият премиер.

Покажи още

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.