БСП

Мая Манолова: Проблемът за скандала с разпределянето на хората в ЦИК се казва Росен Плевнелиев

Глобата за ползване на фалшиви подписи от страна на партии са солени – между 10 000 и 100 000 лева. Това обяви пред bTV заместник-председателят на парламента Мая Манолова. „Проблемът за скандала с разпределянето на хората в ЦИК се казва Росен Плевнелиев. Президентът не се съобрази с Изборния кодекс и даде повече на една партия – неговата ГЕРБ, за сметка на ДПС. Законът е факт и трябва да се спазва. Без значение дали от Плевнелиев или Борисов”, обяви Манолова.

Според нея скандалът с фалшивите подписи в списъците на партиите за регистрация за евровота през май и ще изиграе положителен ефект. 

„Възможността за проверка е пряка форма на граждански контрол. Това трябва да бъде приветствано. Що за партия е тази, която по нормален начин не може да събере 2500 подписа за регистрация. Този праг е нужен, защото в България има 300 партии. Ако няма такъв праг, какво би станало? Това е входен билет за изборите. Има много сигнали и това за мен е добре. Аз също не фигурирам в подписка, въпреки че съм се подписала. Аз съм се подписала в нашата подписка, на БСП, но ние внесохме 100 000 подписа. В ЦИК регистрират само 9999. Мен ме няма, защото явно съм останала в папките с хора, които са над изискуемия минимум. Вярвам, че скандалът ще изиграе превантивна роля и ще бъде обица на ухото на партиите. Това е положителен момент в Изборния кодекс и вярна стъпка за граждански контрол. Изборите не са застрашени, защото подписването е различно от вота”, добави тя.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.