БСП

Мая Манолова: Синдромът 15-15 се вижда при всички партии с номера от 1 до 17

588 000 български граждани са се възползвали от възможността да гласуват преференциално. При седмина от кандидатите на партиите, които влизат в ЕП, на практика преференцията е сработила, като са получили над 5% праг, но реално размествания се случват само в 2 от листите, защото останалите кандидати, които са получили преференции, са в челото на техните листи. Това са Сергей Станишев, Момчил Неков, Меглена Кунева, Светослав Малинов, Томислав Дончев, Николай Бареков, Ангел Джамбазки.

Това заяви Мая Манолова – замeстник-председател на Народното събрание и председател на Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения, пред журналисти в парламента.

Тя допълни, че още 26 кандидатите от листите, които не влизат в ЕП, са получили преференция над 5%, като общо за 33-ма от кандидатите преференцията е сработила. По нейните думи се забелязва и една интересна тенденция. „За партиите, които имат номера от 1 до 17 практически във всяка една от тях кандидатът, който има съответния на партията номер, получава преференция над 5%”, обясни тя и даде пример с партия номер 2, където кандидат №2 получава преференция от 7,99%.

„Очевидно е, че част от избирателите са гласували повторно за партията, която са избрали и в кръгчетата за преференция. От подобна преференция са се спасили единствено партиите, които имат номера над 18”, уточни Манолова. Според нея разяснителната кампания по тази тема не е била достатъчна и част от избирателите не са разбрали смисъла на преференцията и как се отбелязва тя.

„Възможни са и разговори за промяна на бюлетината, за да няма объркване, но мисля, че объркването с нашия кандидат Момчил Неков изигра ролята на кампания. Ако преференцията означава купени гласове, значи и ГЕРБ са купили над 105 000 гласа, защото толкова е преференцията за Томислав Дончев”, каза заместник-председателят на НС.

На въпрос каква ще бъде съдбата на Момчил Неков тя отговори, че той сам трябва да прецени дали да стане европейски депутат или не. „Решението е негово и на организацията, която го е номинирала”, заяви Манолова и категорично отрече да има оказан натиск върху него, за да се откаже от мястото на евродепутат.

„Срокът, в който избраните за евродепутати трябва да заявят дали искат да отидат, не е изтекъл. Това може да се случи до утре, защото ЦИК не се е произнесъл за окончателното разпределение на мандатите и имената на кандидатите. Няма хора в листата на Коалиция за България, които да не са достойни и да нямат необходимите качества да станат евродепутати”, заключи Мая Манолова.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.