НФСБ

НФСБ: Шулц си затваря очите за грубо погазване на европейско законодателство

Във връзка със сигнала от НФСБ за нарушаването на редица европейски норми от новия Изборен кодекс, председателят на ЕП Мартин Шулц отговори, че ИК е изцяло национален въпрос. Представителят на НФСБ в ЕП Слави Бинев веднага реагира с позиция в писмо до Шулц, в което ясно описва „защо Шулц, който явно поставя тясно- партийните интереси над всичко, не може да представлява ЕС“, съобщават от пресцентъра на НФСБ.

„В избирателните процедури за избор на членове на ЕП пише изрично, че не може да има минимален праг за разпределението на места в ЕП, надвишаващ 5 %. Тези правила са задължителни за всички страни-членки. В България този праг е 5,88% (в нито една друга страна-членка няма праг над 5%!). Това не е ли грубо погазване на европейско законодателство?”- пита Бинев. Той допълва, че новият Изборен кодекс нарушава и препоръките на Венецианската комисия да не се правят фундаментални промени в ИК една година преди избори.

Евродепутатът припомни на немския си колега решението именно на немския конституционен съд, в което се отхвърля изрично всякакъв минимален праг, защото противоречи на елементарните основни правила на изборната равнопоставеност. „Въпреки медийната критика, тройната коалиция в България не позволи на най-голямата опозиционна партия извън Парламента, НФСБ, да има свои представители в избирателните комисии?!“ – посочва Бинев. 

„Защитавайки всички тези безобразни действия на социалистите, Мартин Шулц доказва, че е готов на всичко, дори да подкрепи нарушаване на правата на избиратели и партии, само за да стане председател на ЕК“, добавят от пресцентъра на НФСБ. Според Бинев председателят на ЕК, който е и представител на Европа, трябва да защитава правата и интересите на всички европейски граждани, а не само на тези, които са гласували за него. В случай че Шулц стане председател на ЕК, Бинев е притеснен за правата на патриотите, десните, зелените и всички останали граждани, негласували за социалистите, защото Шулц може и да е социалист, но няма нищо общо с демократ. С това той няма право да е лице на демократична Европа.

Бинев поиска Шулц да предприеме действия, за да се премахне минималният праг у нас: „Това е единствения начин да поизчистите силно накърнена си репутация” – завършва Бинев.

Покажи още

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.