България без цензура

Николай Бареков: Пътят на Скопие към ЕС минава през българското мнозинство в Македония

Избори 2014: С икономически растеж и с избирането на ново правителство, начело на което да застана аз, ще върнем българите у дома. Това обяви пред радио „Фокус“ лидерът на „България без цензура“ и водач на евролистата на коалиция ББЦ, ВМРО, ЗНС и Гергьовден Николай Бареков. Той е категоричен, че няма друга рецепта, по която да направим България по-привлекателната за сънародниците ни по света, освен избирането на нов компетентен кабинет, който да разбира от потребностите на бизнеса и на младите хора.

Държавата ни не се грижи за българите извън граница, каза Бареков. Той посочи като пример Македония, където трябва да се извоюва облекчен режим за даване на български паспорти на сънародниците ни. Лидерът на ББЦ поиска мониторинг от страна на българската държава за действията на македонските власти и неподкрепяне на Македония за ЕС, ако тя не признае българското мнозинство в своите граници. „Нашето отношение към Македония трябва да бъде много зорко. Трябва да наблюдаваме много внимателно, какво се случва в държавата, заради хилядите българи там“, каза Бареков по повод изборите в западната ни съседка. Той обяви, че депутатите на коалицията в Европейския парламент ще представляват и македонските граждани в Брюксел чрез регулярни срещи с тях и поставяне на въпроси от тяхно име в ЕП. Това ще стане с непрекъсната комуникация, каквато е и комуникацията на „България без цензура” с българските граждани от всички региони на страната.

Бареков обяви, че грижата за българите зад граница ще залегне в националната доктрина на ББЦ. „По-голямата част от българското население всъщност иска да живее извън пределите на страната. България в това отношение е малко по-различна от много други държави – над 2 милион са българите, което по същество представлява елита на българската нация, защото това са млади, трудоспособни, работещи, образовани хора напуснаха България през последните 20 години и живеят в чужбина, предимно в Европа и в Америка. Имаме големи български малцинства в Украйна, в Румъния, в Сърбия – това трябва да бъде отчетено също. И разбира се, трябва да бъде залегнала философията за втора българска държава. Все пак България има втора българска държава и това е Македония. Трябва да имаме специално отделено място в нашата национална доктрина за развитието на Македония. Аз не казвам, че в този случай да се претопява Македония или да се пришива към границите на България, но просто политиката към нея трябва да бъде като към втора българска държава с българско мнозинство вътре“, обясни лидерът на ББЦ.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.