Патриотичен фронт

Николай Цонев от „Нова алтернатива“ се оказа собственик на марката „Патриотичен фронт“ и дизайна на логото на НФСБ

Коварен ход на ексминистър изненада Патриотичния фронт в навечерието на местния вот. Бившият шеф на отбраната и настоящ лидер на партия „Нова алтернатива“ Николай Цонев се оказа притежател на марката „Патриотичен фронт“. Тя е регистрирана в Патентно ведомство на 30 януари т.г. Половин година по-късно – на 7 юни, Цонев е регистрирал и дизайна на картинното лого на ПФ и на една от партиите в коалиция НФСБ.

Бившият министър разполага и с удостоверение за уникалност на името „Патриотичен фронт“ от съда, пише „Стандарт“. Документът е издаден с изходящ номер 15 на 18 декември 2014 г. от Търговското отделение на Софийския градски съд (СГС).

Драмата се заплита, защото Николай Цонев е твърдо решен да влезе във владение на собствеността си. Първото му предизвикателство вече е факт. На 10 септември ексминистърът е изпратил уведомително писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В него той иска незабавно да бъде прекратено използването на наименованието от депутатите от парламентарната група на Патриотичния фронт.

„Вие нарушавате и изключителните ми права съгласно чл. 19 от Закона за промишления дизайн и осъществявате нелоялна конкуренция срещу мен, като използвате неправомерно регистрираните от мен дизайни на общността“, пише Цонев до Цачева. Според него той е придобил правото да забрани на трети лица без негово съгласие да използват и рекламират патентованите марки. Писмото завършва със закана. „В случай, че в срок от 24 часа от датата на получаване на настоящото предупредително писмо Вие не преустановите нелицензираното използване на марка Патриотичен фронт, не закриете интернет страницата на НФСБ, не уведомите народните представители, администрацията и пресцентърът на НС, не отстраните всички указателни табели, съдържащи словосъчетанието „Патриотичен фронт“ и не спрете да го използвате във всички документи на НС, ви уведомявам, че ще се възползвам от правото си да се обърна едновременно към Патентното ведомство, СГС и Комисията за защита на конкуренцията“, пише ексминистърът.

Заплахата обаче не стряска парламентарната шефка. „Председателят на НС не разполага с правомощия да дава предварително съгласие или да контролира правото на народните представители да се самоорганизират и образуват доброволно парламентарна група, включително да определят нейното име, както и да отказва регистрация на парламентарни групи, образувани по предвидения ред“, отговаря на следващия ден Цачева.

„Марката е моя собственост и аз не съм им дал разрешение да я ползват“, коментира пред „Стандарт“ Цонев. „Те не са патриоти и е обидно за българското общество да бъдат наричани така“, обяснява той причините за решението си да сложи ръка върху названието и логото.

Цонев е убеден, че заради неговите действия през април по предложение на ПФ парламентът прие промени в Закона за политическите партии. С тях се забранява повтарянето на името или абревиатурата на регистрирана парламентарна група, на коалиция, регистрирана от Централната избирателна комисия на последните парламентарни избори, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци. Тогава патриотите изтъкнаха, че така ще се спрат кражбите на имена на утвърдени партии от новопръкнали се формации, които по този начин, лъжейки избирателите, се опитват да печелят гласовете им.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.