Новини

Окончателно: Членовете на ЦИК, избирани от парламента, ще са 18

Парламентът реши окончателно, че членовете на ЦИК, избирани от Народното събрание, ще са 18 вместо досегашните 17 членове. Предложението беше направено заради поискана от ГЕРБ и приета от мнозинството поправка в Изборния кодекс. Освен излъчените от парламента, в ЦИК свои представители ще изпращат и политическите сили, които имат избрани евродепутати, но не са представени в българския парламент. Увеличението с един човек на членовете на ЦИК е в полза на ДПС.

Беше прието и предложението на Четин Казак от ДПС в изборната бюлетина преференциалният вот да се отбелязва в кръгче, вместо в квадратче. Според Казак промените ще са от полза за всички.

„Има постоянен състав на ЦИК от 18 членове плюс по един представител от всяка партия или коалиция, която има излъчени свои представители в Европейския парламент, но няма такива в Народното събрание. След европейските избори ще трябва, ако има промяна в представителството в Европейския парламент, ще трябва с нов указ президентът да приведе състава на ЦИК в съответствие с това ново разпределение на силите в Европейския парламент”, обясни Казак.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.