Новини

Политолог разкри рецептата за широка коалиция у нас

„Можем да очакваме абсолютно всеки сценарий от днес в следващите няколко месеца. Имам предвид и правителство в рамките на този парламент, и предсрочни парламентарни избори сравнително бързо, и голяма коалиция, и малка коалиция. Според мен, абсолютно всички варианти сега, в момента, са на масата и няма нито един човек в държавата, който да е наясно какво точно ще стане”, поясни политологът Димитър Ганев в предаването „Добро утро, България” на TV7.

Да виждаме зад всичко това план, на мен ми се струва малко несериозно. Виждаме тежък хаос, тежка липса на каквато и да е посока от страна, на която и да е политическа партия. Виждаме абсолютно отсъствие на стратегия, в който и да е рационален, политически играч в момента, на терена.

„Ще ви кажа четири аргумента как може да бъде обяснена тази голяма коалиция. На първо място – в Европа е така, винаги Европа е давана за добър пример. На второ място – в Германия е така, тя винаги е най-добрият пример за всичко. Трето – може да се обясни през изолацията на ДПС от властта и четвърто – един комуникационен талант, който никой не оспорва в лицето на г-н Борисов. Той може да обясни, че сега, повече от всякога е необходим национален консенсус, тъй като държавата е докарана до катастрофа. Политическите сили, държавнически трябва да си стиснат ръцете и да поемат управлението”, каза още Димитър Ганев.

На въпрос, защо политиците издигат невъзможни дати за избори, той заяви, че още когато Станишев предложи избори в края на юли месец, му е било ясно, че това е невъзможно. „Мисля, че той добре познава законите. Това може да бъде обяснено по един единствен начин – това е тактически ход, борба за инициативата. Кой ще вземе инициативата за това, кога ще се проведат предсрочни парламентарни избори? Това е политическо надиграване. Когато ДПС заявят някакви дати, че са готови за предсрочни избори наесен, съответно Станишев искаше да покаже, че и той не се страхува от предсрочни парламентарни избори, дори на още по-ранна дата, края на месец юли, което беше абсолютно невъзможно. Всеки се опитва да поеме инициативата. Най-добрият формат, който беше постигнат, беше при президента по време на събранието на Консултативния съвет за национална сигурност”, каза още Димитър Ганев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.