БСП

Сергей Станишев вече не е депутат в българския парламент

Сергей Станишев преди минути бе освободен от задълженията си на народен представител в 42-то Народно събрание с гласуване в пленарна зала. Гласуваха 179 депутати. От тях 171 „за“, трима „против“ и петима се въздържаха. Трима народни представители бяха избрани на мястото на депутати от 42 народно събрание, които заминават за Европарламента. Освободиха Янаки Стоилов като заместник-председател на парламентарната група на Коалиция за България и вписаха новите трима заместник-председатели на групата.

Сергей Кочиков е от парламентарната група на ДПС, Даниела Панайотова – от парламентарната група на ГЕРБ и Петко Тотев от парламентарната група на ГЕРБ. Те влизат на мястото на избраните за депутати в Европейския парламент.

При обсъждането на дневния ред депутати от различни групи се надпреварваха техните законопроекти да бъдат обсъждани по-напред в реда. Дори искането промените в Наказателния кодекс да бъдат обсъдени като точка втора – непосредствено след освобождаването на Станишев от родния парламент, бе въпрос на словесна игра. „Вие един през друг ще започнете да се прескачате, аз ще си тръгна и правете каквото искате“, каза председателят на парламента Михаил Миков.

Предложението от депутата от ГЕРБ Даниела Дариткова да отпадне обсъждането на промени в Закона за здравето не бе прието. „Включват ни в сценарий за реабилитация на министъра на здравеопазването. Този законопроект не отговаря на дневния ред на проблемите, които съществуват в здравеопазването”, заяви Дариткова. Нейното предложение бе коментирано от председателстващият заседанието Михаил Миков така: „Не е толкова мъчително – от три дена един идвате в пленарна зала. Въобще не е мъчително“, със сериозен тон каза Миков.

Неговото чувство за хумор балансираше страстите в залата. Когато по време на едно от гласуванията коя точка как да бъде разместена в план-графика на депутатите и машинките им отказаха, Миков каза: „Апаратите ви ли не работят? Еми като се ползват рядко – не работят“. На което залата избухна в смях. Малко по-късно той поиска всички желаещи да се изказват по процедурни въпроси да се впишат в списък. „Дайте ми едно листче с всички желаещи“, каза Миков.

В момента се обсъжда втора точка от дневния ред за откриване на факултет Обществено здраве и здравни грижи в университет „Асен Златаров“ – Бургас.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.