България без цензура

Рада Коджабашева: Електронното правителство ще спести 2 млрд. лева за по-високи пенсии

Въвеждането на електронно правителство ще спести поне 2 млрд лева за увеличение на пенсиите. То ще отреже като нож възможността за контрабанда и само от това тази сума ще влезе в бюджета. Това обяви заместник-председателят на „България без цензура“ Рада Коджабашева в интервю за в-к „Труд“. Според нея, друг източник за вдигане доходите на възрастните хора е оптимизирането на разходите на правителството, които в момента гълтат около 40% от общите приходи в бюджета. Като пример тя даде плащанията към „Майкрософт“ за поддръжка на операционната система в държавната администрация, за която хазната плаща около 100 млн. лева годишно.

Ще дадем данъчни облекчения за по-висока образователна степен на родителите и за по-голям брой деца, обясни Коджабашева идеята на ББЦ за въвеждане на подоходното семейно облагане. Мярката е да се стимулира отглеждането на деца в културна среда и да се преборят фамилиите, в които от бабата и дядото до внуците никой не е ходил на училище и живеенето на помощи като начин на съществуване.

„Нужна е стратегия за развитие на онези отрасли, в които България има конкурентни предимства. Това трябва да стане съвместно с бизнеса. Оттам нататък държавата трябва чрез стратегически публично-частни партньорства да подпомогне това развитие“, категорична е Коджабашева. 

Тя смята, че българските производители трябва да се насърчат с диференцирано ДДС и с рекламни стимули.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.