БСП

Сергей Станишев, БСП: Само Борисов не поиска европейски пари за изостаналите ни региони

Всички преживявате упадъка – икономически, инфраструктурен от последните десетилетия. Бях безкрайно ядосан и вбесен, когато през февруари миналата година, когато ЕС договаряше парите за всяка една страна за периода 2014 – 2020 година България се оказа единствената, която в хода на тези разговори не използва възможността за това да поиска допълнителни средства за своите най-изоставени региони. Това заяви на среща с обществеността в Белоградчик председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

Той даде примери на държави, които са успели да договорят допълнителни средства за изостаналите си региони: Испания получи 1 милиард и 700 милиона евро, Гърция получи милиард и 200, Италия получи също над 1 милиард и др. По думите на Станишев само тогавашният министър-председател на България Бойко Борисов не е поискал допълнителни средства и ние сме на нула. 

„Въпреки това, помнейки нашия ангажимент към Северозападна България, в разговорите, които се водят и скоро ще бъдат финализирани с ЕК, работим за това да има специална оперативна програма за Северозападна България, т.е. средства от всяка от оперативните програми да бъдат заделени специално за региона. За това вече има съгласие от ЕК”, обясни лидерът на социалистите. 

Той поясни, че така няма да се налага регионът да се състезава с всички на равни начала, а ще има заделени пари, за да се реализира по-цялостна политика за стесняване на огромната пропаст в качеството и стандарта на живот, нивото на икономическо развитие между северозапада и по-голямата част от страната.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.