БСП

Сергей Станишев: Имаме воля за национална подкрепа на тютюнопроизводството до 2020 година

Необходима е промяна в Закона за тютютна, защото либерализацията по време на управлението на ГЕРБ не сработи. Появиха се проблеми при изкупуването, влоши се качеството и това доведе до криза с изкупуването през 2013-2014, която трябваше да бъде овладяна с „ръчно управление“ от правителството. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по време на среща с представители на Националната асоциация на тютюнопроизводители 2010 и Българска асоциация на тютюнопроизводителите.

С промяна в закона трябва да се въведат ясни правила и регулация в сектора, както при производството, така и при изкупуване и преработка, каза Станишев. „Има политическа воля за национална подкрепа до 2020 г., която да компенсира липсата на европейски плащания“, допълни той.

Представителите на бранша подчертаха огромното фискално значение на тютюна, като припомниха пика от 2010 г. в контрабандата на тютюн и тютюневи изделия. Те изявиха готовността си да приложат решения и предложения, които са сработили в страни със сходни проблеми. По думите им тютюна и тютюневите изделия дават 50% от всички акцизи и 11% от всички приходи в хазната, докато в други страни-членки на ЕС този процент варира между 3-5 на сто.

Те настояха на добри правила и спазването им, за да се постигнат добри резултати, в противен случай качеството пада и се вдига делът на сивия сектор и изразиха опасения, че новите европейски парила въвеждат още по-строги мерки, с които производството и търговията на тютюн, освен демонизиран, става и скъп бизнес. Като пример те посочиха въвеждането на над 20 механизма, които водят до свръх регулация и стимулират сивия сектор. Представителите на бранша поставиха въпроса при изготвянето на българската позиция по Рамковата конвенция на световната здравна организация, която ще се проведе през октомври тази година в Москва, да се вземе становище и от Министерство на земеделието и храните, а не само от Министерство на здравеопазването. Присъстващите на срещата подчертаха, че тютюнопроизводството има 43 хил. бенефициента, но реално се касае за поминъка на 200 хил. български граждани.

„Готви се нов закона за тютюна. В него ще залегнат исканията, които ви сте поставяли и са обсъждани много пъти. Ако от Министерство на земеделието и храните забави внасянето, нашата парламентарна група ще го направи, защото понякога инициативата през парламента е по-бърза“, заяви Станишев. По думите му при изготвянето на бюджета за следващата година ще бъдат отчетени всички интереси и баланси, тъй като тютюнопроизводството е важен отрасъл за България и е важно той да има възможност да се развива. „Основен интерес на БСП е да има възможно най-много приходи и да се спре контрабандата и източването на държавата, за да можем да реализиране на нашите ангажименти“, каза още той. Станишев бе категоричен, че промяната в акцизите трябва да се прави плавно, за да може и секторът да се приспособява към тях и да се отчита ефекта върху икономиката. Той заяви, че поема ангажимент интересите на заинтересованите браншове да бъдат спазени на Рамковата конвенция в Москва, като направи всичко възможно и представители на Министерство на земеделието и храните да присъстват на нея.

Представителите на бранша изразиха благодарност за многобройните си срещи със Светла Бъчварова, депутати от КБ, както и евродепутати, начело с Илияна Йотова, които са им оказали съдействие за решаване на техните належащи проблеми.
На срещата присъстваха и председателят на Комисията по земеделието и храните в НС Светла Бъчварова и Андрей Вълчев Андрей Вълчев, експерт към Съвета по земеделие и гори към НС на БСП, както и представителите на Националната асоциация на тютюнопроизводители 2010 – Цветан Филев, Пламен Дечев, Кирил Бойчев, Владимир Бичев и на Българската асоциация на тютюнопроизводителите – Цанка Кемелова, Елица Лозанова, Вирджиния Джевелекова, Мила Маречкова.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.