БСП

Сергей Станишев: Когато Мартин Шулц стане президент на ЕК, България ще стане член на Шенген

„Моето усещане, когато пътувам в страната, е, че партията е осъзнала важността на тези избори. Те са по-различни за цяла Европа“. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и президент на ПЕС, на среща с избиратели в район „Слатина“, съобщиха от пресцентъра на БСП. Президентът на ПЕС обясни, че когато сме били кандидат за член на ЕС, съпротивата е идвала от дясно, с намерението България и Румъния да бъдат отложени.

„Социалистите бяха тези, които отстояваха, че след като е казано 1 януари 2007г. и България изпълнява своите задължения, които е поела, трябва да стане член на ЕС. Същото важи и за Шенген. Ако Мартин Шулц стане президент на ЕК, съм сигурен, че България ще стане член на Шенген. Затова е важно и кой управлява в Европа. Само победа на социалистите е гаранция, че Българи няма да е втора категория в ЕС”, категоричен е той. Станишев допълни, че социалистите винаги са подкрепяли български каузи, които са справедливи и които сме успели да аргументираме добре. 

Един от най-острите проблеми в Европа е младежката безработица, който изисква реакция и политическа инициатива, категоричен е лидерът на БСП. „Разгледахме опита на различни страни в Европа, разработихме го и започнахме европейска кампания. На лице е решение на ЕС – 6 млрд. евро от януари тази година са за специални програми за младежка заетост и преквалификация. И това е конкретен резултат, който ние сме постигнали, социалистите в Европа. От тази програма около 100 млн. са за България”, каза той. 

По неговите думи тези пари не са достатъчни и затова в Манифеста на ПЕС ясно е казано, че ако европейските социалисти спечелят евроизборите, ще поискат да се намерят резерви в бюджета и значително да се увеличи тази програма. Той поясни и че друго от предложенията в Манифеста е да се намери начин приблизително да се изравни минималната работна заплата в ЕС. „В нашата програма ние сме записали за България 450 лв. и то постепенно, през тези години от мандата, ще се достигне. Това направихме и от 1 януари и ще продължим”, заключи Сергей Станишев.

Покажи още

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Вие използвате Adbocker

Моля, изключете Adblocker-а си за настоящия сайт.